Mikael Sandströms djupa sorg – tragiska dödsfallet i familjen

Mikael Sandströms djupa sorg – tragiska dödsfallet i familjen

Mikael Sandström sörjer förlusten i familjen efter den tuffa sjukdomen.

6 saker du inte visste om Mikael "Soldoktorn" Sandström!
Slå på ljud

Mikael "Soldoktorn" Sandström lever på många sätt det goda livet med sin kära sambo Lotta Engberg. Men livet har inte alltid varit så enkelt.

Ett ämne som ligger doktor Mikael väldigt nära är demens, vilket han gjort en hel del forskning om och gärna föreläser om. Varför? Jo, han fick se sin pappa drabbas och senare dö i sviterna av sjukdomen.

Och det blev flera tuffa år för Mikael som stod sin pappa väldigt nära.

Soldoktorns sorg efter familjetragedin

Mikaels pappa var i 80-årsåldern när han drabbades. Nu öppnar han upp sig om den tuffa tiden i podcasten ”Utforska vården med Dr. Mikael”, som görs av vården.se.

Sjukdomen demens som innebär att minnet försämras kraftigt, kallas ofta för "den anhörigas sjukdom" då det är den sjukes närmsta som ofta märker av den mest.

– Det är påfrestande på så många nivåer. Inte bara tidsmässigt, utan det är ju vad den demente gör. Min inställning till den person som tidigare var ett föredöme blir nu en svårt sjuk person som inte kan ta hand om sig själv, och det där sätter många system på prov, säger Mikael i podden.

Mikael Sandström vägrade inse sjukdomen

I Mikaels pappas fall tog det ofta uttryck i att han blev lättirriterad och arg, vilken i sin tur ledde till att även Mikael blev upprörd. Men allteftersom förstod han vad det var som pågick.

– Det tog mig lite tid, jag ville inte se det.

Mikael pappa är inte längre kvar i livet. Och förutom den svåra förlusten av sin älskade pappa, är det just demensen som tynger honom än i dag.

– Vi hade många samtal sent i livet och det enda han var orolig för var hans intellekt. ”Cancer kan jag hantera och hjärtsjukdom kan jag hantera, men dement vore det värsta”. Och så blev han ju det. Och han förstod inte. Och jag kunde bara stillasittande se på.

Foto: TT

LÄS MER: Efter kärlekslyckan! Lotta Engberg avslöjar stort beslut med Doktor Mikael

LÄS MER: Lotta Engbergs hårda ord – det har hon tvingats lämna