Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Nu avslöjar vännen hemligheten kring Lasse Berghagen – efter hans död

30 jun, 2024, 09:00 
Albin Bramstedt
Lasse Berghagen.
Lasse Berghagen är både känd som artist och programledare.Karin Törnblom
Beslutet att berätta hemligheten kommer som en blixt från klar himmel – men nu är den offentlig.
Annons
Så var Lasse Berghagens sista svåra tidBrand logo
Så var Lasse Berghagens sista svåra tid

Lasse Berghagen – hela Sveriges eviga allsångsledare och en av vår tids mest uppskattade artister. Inget öga var torrt när han i oktober förra året lämnade oss.

Hans begravning var fylld av sörjande familjemedlemmar och kändisar, som han satt ett stort avtryck på. För det var precis så han var – en person som uppskattades av i princip alla.

Lasse Berghagen.
2021 släpptes boken om Lasse Berghagen.Karin Törnblom/TT

Men Lasse var inte känd utan anledning. Han hade stor musikalisk talang och gav ut sin första skiva 1965, blott 21 år gammal. Fyra år senare kom hans stora genombrott med visan om Teddybjörnen Fredriksson, som blev en av hans ständiga signaturmelodier.

Annons

Även "En kväll i juni" har spelats otaliga gånger runtom i Sverige.

Men nu avslöjar en nära vän till Lasse en hemlighet.

"Otroligt goda vänner"

Aftonbladet har nämligen varit i kontakt med den åländske miljardären Anders Wiklöf, som traditionsenligt ska arrangera en gratiskonsert för 10 000 personer i Mariehamn.

Så vad har det här med Lasse Berghagen att göra? Jo, den åländske affärsmannen avslöjar nämligen att Lasse ska hyllas på konserten.

– Han var en svenska folkets artist, enormt stor och värd att firas, säger han till Aftonbladet.

Lasse och Anders.
Lasse och Anders var väldigt bra vänner.Karin Törnblom/TT

Kända artister som Sissel Kyrkjeboe, Lotta Engberg och Tomas Ledin kommer att uppträda. Anders Wiklöf anordnar dessa konserter varje år i samband med sin födelsedag. Årets konsert är tillägnad Lasse Berghagen, som Wiklöf hade en speciell relation till.

Annons

– Jag upplevde att vi blev otroligt goda vänner. Pratade flera gånger i veckan i telefon. ”Tjenare, kompis”, brukade han säga. Det fanns en otroligt varm och fin känsla hos honom, säger Anders.

Uppträtt tidigare

Lasse har själv stått på scen under fyra upplagor, men i fjol tvingades han ställa in. Dock har det i övrigt varit oerhört kändistätt på konserten.

Sarah Brightman, Tommy Körberg, Bill Clinton och Eva Dahlgren är bara några namn som tidigare stått på scenen i Mariehamn.

Anders berättar att Lasse dessutom gav just Åland en alldeles speciell "gåva".

– Lasse fick många förfrågningar från folk som ville göra om ”Stockholm i mitt hjärta” så texten handlade om just deras ort. Han skrev om texten till oss på Åland, vad jag känner till är det enda gången han gjorde det. Det är lite roligt, avslutar ålänningen.

Foto: Karin Törnblom/TT

Annons