Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så fann politikerna kärleken på nytt – efter smärtsamma skilsmässor

26 nov, 2022, 18:05 
AvLinus Brännström
Politikernas kärleksliv

De har lyckats styra landet genom kris och katastrof – men i privatlivet har det emellanåt stormat rejält för våra toppolitiker. Vissa har gått igenom tuffa kärlekskrascher medan andra har hållit ihop med sina partners i över 50 år.

Annons
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!Brand logo
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!

Göran Persson hittade rätt – efter spruckna äktenskapen

Nyheten slog ned som en bomb 2003 – Expressen kunde då berätta att statsminister Göran Persson bjudit Systembolagschefen Anitra Steen på dejt ute på Harpsund.

Det hade ryktats om att de var ett par under ett par månader – något som fram till dess hade förnekats. Även när de togs på bar gärning var de fåordiga.

– Vi umgås, och det är ju trevligt att kunna umgås här, på det här sättet, sa Persson till Expressen.

– Vi har bara träffats en gång, låt det hela få ha sin tid, sa Steen till Aftonbladet.

Göran Persson i slutet av 90-talet med dåvarande hustrun Annika Barthine.

Samtidigt rapporterade Aftonbladet att det gått rykten om Persson och Steen redan i slutet av 1980-talet. Göran Persson var då skolminister och rekryterade Anitra Steen som statssekreterare.

Annons

– De jobbade tolv timmar om dagen tillsammans. Deras relation var mycket intensiv, sa ett tidigare statsråd till tidningen.

Men Göran Persson var under den tiden gift med Gunnel Persson, mamma till hans två döttrar. De skiljde sig 1994 och redan året därpå gifte han om sig med Annika Barthine. De bestämde sig för att gå skilda i slutet av 2002 efter att, enligt henne, ha levt helt separata liv under många år.

Göran Persson och Anitra Steen lever på en gård i Sörmland.

I en intervju med Aftonbladet berättade Göran Persson om hur han såg på att han nu hade två spruckna äktenskap bakom sig.

– Det är inte helt ovanligt. Det säger något om den tid vi lever i. Samtidigt är ett sprucket äktenskap, varje gång det sker, en oerhörd påfrestning för de människor som är inblandade. Och en motgång. Det är någonting som, även om man kommer ur det, är en lättnad och man kan gå vidare, men också en oerhört smärtsam process som man inte vill att någon ska behöva uppleva. Särskilt som man, som jag då, samtidigt är en offentlig person och hela tiden ska prestera maximalt.

Annons

Skilsmässan från Annika gick igenom 2003 och samma år gifte sig Göran Persson och Anitra Steen. Hon berättade i intervjuer att hon tror på ”livslång kärlek” och visst verkar de ha hittat rätt den här gången – paret bor sedan många år på gården Övre Torp i Sörmland och verkar stortrivas med tillvaron.

Fredrik Reinfeldts dubbla kärlekskrascher

Även Göran Perssons efterträdare på statsministerposten, moderaten Fredrik Reinfeldt, skilde sig under sin tid på det krävande ämbetet.

Hustrun Filippa Reinfeldt, också hon moderat politiker, hade stått vid Fredriks sida under många år – paret har barnen Ebba, Gustaf och Erik tillsammans. Men under Reinfeldts andra sejour som statsminister kom beskedet att paret separerar – hans pressekreterare Roberta Alenius meddelade i mars 2012 att Filippa och Fredrik skulle gå skilda vägar.

Filippa Reinfeldt stod vid Fredrik Reinfeldts sida när han var statsminister.

Skilsmässan gick igenom ett knappt år senare, i februari 2013. I en intervju med Dagens industri sa Filippa Reinfeldt att hon inte ville kommentera något kring orsaken till skilsmässan.

Annons

– Om jag ska avfärda ett rykte då kan jag aldrig sluta avfärda rykten sedan. Det är min vardag, så här har jag det varje dag, särskilt det senaste året. Du behöver bara surfa lite på internet om du vill ha fler rykten, sa hon till tidningen.

Efter att Alliansen förlorat valet 2014 lämnade så småningom Fredrik Reinfeldt posten som Moderaterans partiledare. I samma veva, i februari 2015, blev det officiellt att hans nya kärlek var ingen mindre än Roberta Alenius – som några år tidigare skickat ut pressmeddelandet om skilsmässan från Filippa.

Fredrik Reinfeldt blev sedan tillsammans med Roberta Alenius, som tidigare var hans pressekreterare.

Fredrik Reinfeldt och Roberta Alenius fick 27 dottern Alessia tillsammans.

Men i somras kunde Expressen berätta att paret separerat – och att de inte bott tillsammans på flera månader.

Annons

”Det stämmer att vi separerat. Vi började som goda vänner, har alltid varit det och kommit fram till att det är det vi ska fortsätta vara”, skrev Roberta Alenius i ett mejl till tidningen.

Anders Borgs affär med Dominika – kaoset i somras

Fredrik Reinfeldts finansminister, Anders Borg, var under åren i regeringen gift med Susanna Ölander Borg som han har tre barn tillsammans med. Men efter valförlusten 2014 gick även han vidare – i slutet av det året året föll han för Army of Lovers-stjärnan Dominika Peczynski.

Susanna Ölander Borg och Anders Borg levde tillsammans i 31 år.

– Det här är en period sedan något innan jul och vad som händer i framtiden, det får man se, sa Borg till Expressen i februari 2015 som svar på frågan om hur länge han och Dominika hade träffats.

Annons

I samma veva ansökte Anders Borg och Susanna Ölander Borg om skilsmässa. På Facebook gav hon sedan sin syn på saken och skrev att hon visste att det fanns ”en tredje person inblandad”.

”För sex veckor sedan satt jag med min livskamrat sedan 31 år tillbaka vid köksbordet. Vi hade ett sorgligt, klokt och trots allt bra samtal om det som just nu händer i livet. Att det fanns en tredje person inblandad visste vid det här laget även jag. Det var en sidoeffekt som jag bestämde mig för att försöka lägga mindre energi på. Efter många års slit i olika liv så insåg vi nog båda att det som tidigare varit kärlek och passion förvandlats till djup vänskap”, skrev Susanna Ölander Borg.

Anders Borg och Dominika Peczynski gifte sig 2018 och har visat upp sin kärlek offentligt – bland annat i TV4:s Tillsammans med Strömstedts. Men i somras meddelade Dominika plötsligt att de ansökt om skilsmässa.

Dominika Peczynski förklarade för Stoppa Pressarna att skilsmässoansökan skickades in när hon var sur för att Anders Borg valde att sitta med sin läsplatta i stället för att umgås med henne.

Annons

– Han gav mig ingen uppmärksamhet, jag blev sur och övertalade Anders att skilja sig, sa hon till Stoppa Pressarna.

Anders och Dominika skilde sig – men fortsatte leva tillsammans.

Dagen efter ångrade hon sig men skilsmässan gick ändå igenom. Men Anders och Dominika lever fortfarande tillsammans och är kära.

– Det var stundens ingivelse, men det känns inte annorlunda nu. Vi är ihop och har inte gjort slut, och vi gjorde heller inte slut när vi skilde oss. Det var bara lite drama som behövde få komma ut, det behövde hända någonting, har hon berättat för Aftonbladet och sagt att relationen blev bättre efter skilsmässan.

– Jag kände mig så dum efteråt och fick en större förståelse för att Anders faktiskt behöver utföra sitt jobb. Men han fick också en större förståelse att han måste ägna sig lite mer åt mig.

Annons

SVT-profilen föll för Nyamko Sabuni – tvingades bort

De träffades för första gången i Aktuellt 2010 när Nyamko Sabuni var integrations- och jämställdhetsminister och Lennart Persson var programledare. Då var Nyamko fortfarande gift med Allan Bergquist, som hon har två barn med medan Lennart Persson levde med Eva Björkström.

Men 2013, ett år efter Nyamko Sabunis skilsmässa, träffades hon och Lennart Persson på nytt, den här gången i Almedalen, och de blev ett par under hösten samma år. De valde dock att inte bekräfta relationen förrän 2015.

– Det stämmer att vi är ett par sedan lite mer än ett år tillbaka, sa Persson då till Expressen.

Sedan det dröjde ända till 2018 innan de visade sig offentligt för första gången.

SVT-profilen Lennart Persson lever med Nyamko Sabuni.

Samtidigt kunde den populäre Lennart Persson fortsätta som programledare på SVT då Nyamko Sabuni hade lämnat politiken för en civil karriär. Men allt ändrades 2019 när hon meddelade att hon kandiderade som partiledare för Liberalerna.

Annons

”Lennart Persson har varit en uppskattad inhoppande programledare hos oss. Det har varit ok så länge som Nyamko Sabuni inte haft några tunga partipolitiska förtroendeuppdrag. Men nu när Nyamko Sabuni kandiderar till den tyngsta posten i Liberalerna kommer saken i ett annat läge. Då kan Lennart Persson inte hoppa in som programledare för SVT Nyheter” förklarade SVT i en kommentar.

Nyamko Sabuni avgick som partiledare tidigare i år efter vacklande opinionssiffror och ersattes av Johan Pehrson. Om det innebär att vi återigen kommer att få se Lennart Persson i tv-rutan återstår att se.

Alf Svensson och hans fru Sonja har varit ett par i över 50 år.

Alf Svensson och frun Sonja har hållit ihop i över 50 år

Det är dock inte alla toppolitiker som fått se sina förhållanden krascha. Ett exempel på motsatsen är den tidigare partiledaren för Kristdemokraterna, Alf Svensson, som hållit ihop med sin fru Sonja i över 50 år – de har också varit gifta sedan 1977.

Annons

Sonja har sagt till Svensk Damtidning att hemligheten bakom ett långt äktenskap är att ha roligt tillsammans.

– Vi har aldrig trätt och det ska jag ärligt säga är Sonjas förtjänst. Hon menar att livet är för kort för att ägna någon tid åt att bråka, det finns viktigare saker att göra, har Alf Svensson sagt till Svensk Damtidning.

Maud Olofsson med maken Rolf Olofsson.

Maud Olofsson, tidigare partiledare för Centerpartiet, har hållit ihop med maken Rolf Olofsson i över 40 år. De träffades när han jobbade för partiet i Västerbotten och hon i Norrbotten i slutet av 70-talet.

– Han är också politiker och var kommunalpolitiker i Robertsfors kommun på den tiden. Han bodde i Västerbotten och jag bodde i Norrbotten, men vi hade samarbeten mellan de två distrikten, har Maud Olofsson berättat i Hellenius hörna.

Annons

– Vi hade känt varandra väldigt, väldigt länge. Men det var kanske inte den som jag allra först hade tänkt att jag skulle bli kär i, fortsatte hon om maken som hon har tre barn tillsammans med.

Jan Björklund och Anette Brifalk träffades i 25-årsåldern.

Även Liberalernas förre partiledare Jan Björklund och hans hustru Anette Brifalk har hängt ihop i många år och har två barn tillsammans. De träffades på en fest för 35 år sedan, när de båda var i 25-årsåldern.

– Vi påbörjade ett samtal, brukar vi säga, som inte är avslutat än, har Jan Björklund berättat i Tillsammans med Strömstedts.

Anna Kinberg-Batra och David Batra med dottern Elvira.

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg-Batra och hennes man, den berömde komikern David Batra, träffades också på en fest. Det var i slutet av 90-talet på Södermalm i Stockholm.

Annons

– Vi stod kvar och pratade halva natten ända tills vi nästan slängdes ut av värden. Det samtalet har bara fortsatt genom åren. Och där och då var det något som klickade mellan oss. Vi hade roligt på alla plan – och blev kära helt enkelt, har David Batra berättat för Allas.

– Vi började prata och ja, sedan kom värdinnan och sa att nu skulle hon lägga sig, festen var slut. Det hade gått flera timmar, har Anna Kinberg-Batra berättat för Ica-kuriren.

David Batra friade sedan under en resa till Indien och paret gifte sig 2002. De har dottern Elvira tillsammans.

Annons