Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så kommer Jan Guillou rösta i riksdagsvalet: "De är fåntrattar"

05 sep, 2022, 17:30 
Simon Holm Stålhand

Jan Guillou har gjort sitt val.

Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Den 11 september, det vill säga nu på söndag, är det val i Sverige. Det spås bli en riktig nagelbitare och det är svårt att sia om vilken sida som kommer att ta hem vinsten.

Men någon som har bestämt sig vilket parti som han ska rösta på är författaren som har bland en massa annat gett oss böckerna om tempelriddaren Arn och agenten Carl Hamilton, Jan Guillou, 78.

Trots att Jan Guillou har kunnat rösta i en väldans massa val så är det bara blott andra gången som han kryssar i riksdagsvalet.

– 2018 var jag förstagångsväljare i Sverige, jag hade i och för sig röstat i franska presidentvalet tidigare – gav min röst till Mitterrand mot de Gaulle – men i svenska val har jag hållit mig borta eftersom min princip var att politiker inte ska få applåder från pressläktaren, säger Jan Guillou till ETC och fortsätter:

– Ingen har väl tvekat om var på den politiska skalan jag hör hemma, men det handlade om trovärdighet. Läsarna skulle veta att det jag skrev var min ärliga uppfattning och att jag inte var en inhyrd skribent för något parti.

Annons

Så kommer Jan Guillou rösta i riksdagsvalet

Men detta ändrades alltså i valet 2018.

– Sedan dess spelar det ingen roll, från och med då gällde det folkomröstning om demokratins överlevnad. Nu har det dessutom blivit värre i Sverige, varannan svensk man röstar höger trots att 99 procent av dem inte tjänar på det. Det är alltså utlänningshat och missnöje som får dem att rösta så – inte det egna välbefinnandet.

Så nu har alltså Jan Guillou börjat utnyttja sin demokratiska rättighet. Och för ETC avslöjar han vilket parti som han kommer att rösta på.

– Politiskt ligger jag närmre Vänsterpartiet än Miljöpartiet, men det är Miljöpartiet som avgör saken. Det viktigaste av allt är att se till att Ulf Kristersson och därigenom Sverigedemokraterna hålls borta från makten. Ska det gå måste Miljöpartiet klara av riksdagsspärren.

Trots att han kommer att rösta på Miljöpartiet så stoppar det inte honom från att ge partiet en rejäl känga.

– De är fåntrattar, men det är viktigt att de klarar att komma in i riksdagen. Och det kan bli spännande nu för Ulf Kristersson och Sverigedemokraterna är minst lika beroende av att Liberalerna klarar av fyra procent-spärren.

Annons