Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Robinson ute efter alla år – mörkades helt för tittarna

13 sep, 2022, 17:00 
AvIbraheem Alsalman
Bilder: SVT Play

Nu avslöjas allt i en ny SVT-dokumentär.

Annons
Här är alla programledare i "Robinson"!Brand logo
Här är alla programledare i "Robinson"!

Alla vi har förmodligen någon gång bänkat oss framför en dokusåpa de senaste åren. Numera finns det flera program som sänds på diverse tv-kanaler. Exempelvis på en dokusåpa är Paradise Hotel, Big Brother och Robinson. Gemensamt har de flesta programmen kantats av skandaler. Senast handlade det om Paradise Hotel där en hel säsong skrotades till följd av larm om övergrepp och sexuella trakasserier.

Men hur började allt? Och var kom idéen ifrån? SVT har nu släppt en dokumentär på SVT Play där man genomgår historien om svenska dokusåporna. Första avsnittet handlar om ökända Expedition Robinson 1997.

Bland de som intervjuas hittar vi journalisten och en av personerna som kom på programidéen Robert Aschberg, SVT:s nöjeschef Pia Marquard och programledaren Harald Treutiger. Martin Melin intervjuas även han som en gammal deltagare.

Annons

– Redan innan vi satte upp en redaktion för att spela in så började vi kallas för fascist-tv, säger Robert Aschberg.

Martin Melins avslöjande om kärleken: "Big no no"

Första avsnittet handlar också en hel del om hemligheter bakom produktionen och hur man rekryterade deltagare.

– Jag kom på idéen via text-tv och sedan skickade jag ett brev. Sen fick jag träffa Harald Treutiger, säger Martin Melin.

Fler hemligheter avslöjas. Grundtanken var att man ville filma sen skulle "man se vad det blir för resultat", att man helt enkelt inte visste vad som kommer bli av det hela.

Det fanns även strikta regler att förhålla sig, till exempel fick deltagarna absolut inte dejta eller ha en relation med någon från produktionsbolaget.

– Man skulle inte ens tilltala fotograferna eller ljudtekniker, det var stenhårt verkligen. Och så här var det i ungefär en vecka, säger Melin som även avslöjar att han blev kär i en av de inslagsproducenterna.

– Vi blev som en enda stor familj.

– Det var en big no no, säger Harald Treutiger med ett skratt.

Annons