Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Sven-Bertil Taubes hälsa – beskedet till hustrun

27 dec, 2021, 18:40 
Sven-Bertil Taubes hälsobesked

Sven-Bertil Taube har under de senaste åren kämpat med olika hälsoproblem. Nu avslöjar han sanningen om sitt mående.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Sven-Bertil Taube är en av våra mest folkkära artister, och även son till en av de största svenska kompositörerna genom tiderna, Evert Taube.

För sex år sedan fick vi se Sven-Bertil på ett helt nytt sätt, i TV4:s Så mycket bättre. Där tolkade han låtar av artister som Miriam Bryant, Andreas Kleerup samt Ison & Fille.

Sven-Bertil är idag 87 år, men under de senaste åren har han gått igenom en hel del svåra hälsokamper.

Sven Bertil Taubes hjärtoperation räddade hans liv

2017, två år efter succén i Så mycket bättre, tog Sven-Bertils liv en obehaglig vändning när han tvingades genomgå en kranskärlsoperation på grund av allvarliga hjärtproblem.

En operation som, enligt artisten själv, räddade hans liv.

– Innan operationen kunde jag bara gå tre steg i taget. Jag hade knappt någon andning. Om jag inte opererades skulle jag bara ha mellan ett halvår och ett år kvar att leva, så det var inte mycket att välja på. Förr dog man av det här, men tack vare att det numera går att operera kan man leva vidare ett tag till, har Sven-Bertil tidigare sagt i Hemmets journal.

Sven-Bertil Taube i Allsång på Skansen 2018
Allsång på Skansen 2018!

Drabbades av luftrörskatarr – tvingades ställa in allt

Sommaren 2019 hade Sven-Bertil storslagna planer – han skulle genomföra sitt årliga uppträdande på Gröna Lund och medverka i jubileumssäsongen av Så mycket bättre. Men på grund av hälsoskäl tvingades han ställa in allt.

Annons

Han hade drabbats av luftrörskatarr och behövde vårdas på sjukhus.

– Det är slem i lungorna. Jag har haft vatten runt lungsäcken och hjärtat och sånt där som gör det mycket svårt att andas, sa han då till Aftonbladet.

I augusti samma år var han på bättringsvägen, men hade ingen ork till något. Dessutom hade både hörseln och synen blivit sämre.

Orden om hustruns stöd: "Skulle inte klara mig på egen hand"

I oktober 2021 berättar Sven-Bertil, i en intervju med DN, att pandemin inte har varit ett problem för honom, då han trivs i den stora våningen i London tillsammans med hustrun Mikaela, 62.

Både synen och hörseln är nästan borta, vilket gör att Mikaela närvarar i alla intervjuer. Sven-Bertil har alltid varit noga med att poängtera vilket viktigt stöd hon är.

– Jag skulle ha väldigt svårt att klara mig på egen hand. Mikaela har ett heltidsjobb med att sköta sådant som jag inte kan göra själv på grund av min dåliga syn, men hon klagar inte, har han sagt till Expressen.

Sven-Bertil Taube och hustrun Mikaela 2017
Sven-Bertil med hustrun Mikaela!

Sven Bertil Taubes besked: Är inte rädd för döden

I intervjun med DN berättar Sven-Bertil att han inte kommer uppträda på scen igen, utan att "man kan säga att han gått i pension". Han berättar även att han inte är rädd för döden.

– Jag väntar på sortin, i stort sett. I en trevlig omgivning. Det finns ingen skräck i det, snarare är det just tanken på en sorti. Det är slutet på föreställningen och då går man ut, säger han.

– Det jag önskar är att jag ska lämna ett gott intryck efter mig, i synnerhet hos dem som närmast berörs, fru och barn och barnbarn. Att de minns mig med en sorts glädje.

Annons