Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Agnetha Fältskogs erkännande om skilsmässan med Björn Ulvaeus – vändningen 43 år senare

19 mar, 2022, 07:00 
AvLinus Brännström

Beskedet om Björn och Lena Ulvaeus separation och miljonuppgörelse har skapat rubriker de senaste veckorna.
Men det är långtifrån det enda uppbrottet som skakat om nöjesvärlden – här är bråken, konflikterna och skandalerna bakom de mest uppmärksammade kändisskilsmässorna.

Annons
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottetBrand logo
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottet

Nyheten slog ned som en blixt från klar himmel i slutet av februari – Abba-stjärnan Björn Ulvaeus skiljer sig från hustrun Lena efter 41 år. Paret träffades på en fest hemma hos Benny Andersson och gifte sig 1981.

Så sent som 2020 sa Björn Ulvaeus till Dagens Nyheter att paret fortfarande var ”lyckligt gifta efter alla år”.

Men nu ska de alltså gå skilda vägar. I ett uttalande har paret Ulvaeus sagt att de ”förblir nära och goda vänner”.

Rubrikerna efter beskedet har mest handlat om pengar – Björn Ulvaeus är en av Sveriges mest förmögna nöjespersonligheter och Lena Ulvaeus kommer inte att gå lottlös. Enligt Expressen gör parets äktenskapsförord att hon kommer att få med sig tillgångar värda minst 50 miljoner kronor från äktenskapet.

Björn Ulvaeus och Lena Ulvaeus skiljer sig.

Agnethas tårar efter skilsmässan från Björn

Det är dock knappast Björn Ulvaeus mest uppmärksammade uppbrott – skilsmässan från Abba-kollegan Agnetha Fältskog 1979, mitt under gruppens storhetsperiod, var förstås en jättenyhet när det begav sig.

Annons

Beslutet skakade om de båda stjärnorna och påverkade också Abbas musik. Ulvaeus inspiration till The winner takes it all kommer som bekant från uppbrottet men det finns också fler exempel.

Abba-kännaren Carl-Magnus Palm har berättat för Expressen att Björn Ulvaeus skrev texten till If it wasn't for the nights när äktenskapet började spricka:

– Björn berättade att han grät när han och Agnetha fattade beslutet om skilsmässan och att han skrev den här låten när han var väldig nere och låg sömnlös på nätterna på grund av det här beslutet.

Agnetha Fältskog har i sin tur berättat om hur det smärtade henne att Björn Ulvaeus så snabbt efter skilsmässan träffade Lena.

– När han mötte Lena kändes det svårt. Då han gifte sig grät jag. Det gjorde ont och det var märkligt att han så snart efter att ha lämnat mig fann en annan, har hon sagt.

Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus berättade om sin skilsmässa vid en presskonferens.

Lena Endres dramatiska skilsmässoansökan

Kändispar som jobbat tätt tillsammans för att sedan gå skilda vägar – ofta har det handlat om infekterade uppbrott – finns det gott om.

Annons

Ett exempel är skådespelaren Lena Endre och regissören Richard Hobert.

De jobbade tillsammans för första gången med filmen Spring för livet 1997 och var då gifta på varsitt håll. Efter det intensifierades samarbetet och under arbetet med filmen Ögat året därpå växte känslor fram mellan dem.

– Plötsligt är man drabbad av kärleken, något som är så stort att man inte kan stå emot, sa Richard Hobert då till Aftonbladet.

”Vi kommunicerar för närvarande inte alls”, skrev Lena Endre om Richard Hobert i skilsmässoansökan.

Paret gifte sig 2000 och fortsatte att göra filmer tillsammans, bland annat den klassiska kalkonen Tre solar, men 2011 tog allt slut då Lena Endre skickade in en dramatisk skilsmässoansökan till Stockholms tingsrätt.

”Vi kommunicerar för närvarande inte alls. Därför skickar jag in handlingarna alls”, skrev Lena Endre i ansökan.

Annons

Richard Hobert uttryckte hopp om att äktenskapet skulle kunna räddas och paret skickade senare in en gemensam ansökan med betänketid.

Men under 2012 slutfördes skilsmässan och det framgångsrika filmparet gick skilda vägar.

Spekulationerna efter Martina och Erik Haags uppbrott

Författaren och skådespelaren Martina Haag och tv-programledaren Erik Haag var länge ett av Sveriges mest kända par. De ställde bland annat upp i På spåret tillsammans och vann den populära frågesporten 2012.

Men redan året därpå ansökte paret om skilsmässa och 2014 skilde de sig efter 19 år.

Martina Haag och Erik Haag var gifta i 19 år.

Uppbrottet blev enormt uppmärksammat – inte minst då Martina Haag 2015 gav ut romanen Det är något som inte stämmer som handlar om en författare som upptäcker att hennes make, som är programledare, har en affär med sin kollega.

Annons

Extra pikant blev det 2016 då Erik Haag bekräftade i en intervju med DI Weekend att han är tillsammans med programledarkollegan Lotta Lundgren – något det då spekulerats kring en längre tid.

Martina Haag har dock konsekvent förnekat att Det är något som inte stämmer skulle handla om hennes egen skilsmässa. Samtidigt har hon sagt i en intervju med Hälsoliv:

– Det är ju romaner jag skriver, men man utgår ofta från sig själv och sina erfarenheter. Mycket bottnar i sådant man själv upplevt. Det är därför jag tror att Det är något som inte stämmer har blivit så populär. Folk känner att jag vet vad jag pratar om.

Erik Haag lever numera med Lotta Lundgren.

Lena Philipsson berättade öppet om makens otrohet

När artisten Lena Philipsson och entreprenören Per Holknekt 2012 gick skilda vägar under dramatiska former var det otrohet som låg bakom.

Annons

”Det har uppdagats att Per brutit äktenskapslöftena en längre tid och jag ser därför ingen annan utväg än skilsmässa. Jag är oerhört ledsen”, sa Lena Philipsson i en kommentar till tidningarna.

Hon skrev sedan på sin Facebooksida:

”Känner mig som en idiot. Litade verkligen på min man.”

Samtidigt valde Per Holknekt att tala ut i P4:

– Jag mår inte bra just nu. Det är en högst privat angelägenhet. Det som har hänt är oförlåtligt och går inte att bortförklara, men det går att förklara.

– Just nu handlar det om att överleva. Jag vill bara säga att 60 procent av Sveriges äktenskapliga relationer utsätts för sådant här.

Lena Philipssons och Per Holknekts äktenskap höll bara i två år.

Lena Philipsson och Odd Molly-grundaren Per Holknekt var ett av Sveriges hetaste kärlekspar – men skandalen förstörde allt.

Carola om åren med Runar: ”Värsta åren”

En annan schlagerstjärna som gått igenom en uppslitande skilsmässa är Carola Häggkvist.

Annons

Hennes vida omskrivna äktenskap med den norske predikanten Runar Søgaard sträckte sig mellan 1990 och 2000 – efter separationen har tongångarna mellan dem flera gånger varit hårda.

Som 2011 då Carola berättade i Metro att Runar sköt hennes katt.

Så sent som 2020 anklagade Runar, i sin självbiografi, Carola för att ha varit otrogen. Hennes presskontakt sa då till Aftonbladet att hon inte läst boken ”av djupt personliga skäl då tiden med honom gjort och fortfarande gör tillräckligt med stor skada”.

De träffades i slutet av 80-talet och gifte sig 1990. Senare har Carola Häggkvist berättat att hon försökte komma ur Runas Søgaards grepp i över tio års tid.

Senare valde hon dock att kommentera skriverierna kring exmakens bok i ett inlägg på Instagram:

”I drygt 10 års tid försökte jag komma ur hans grepp, från augusti 1987 till den 17 januari 2000 då jag gjorde slut i vår gemensamma trädgård i Strömma. Det nästkommande decenniet med ett gemensamt barn och ett uppbrott var de värsta och mest smärtsamma åren jag någonsin varit med om i mitt liv. Som mamma, kvinna och som människa. Att jag står upp i dag är för mig ett under.”

Annons

Pernilla Wahlgrens äktenskap slutade i rätten

Pernilla Wahlgens och Emilio Ingrossos äktenskap slutade i rätten. Paret, som träffades när Emilio dansade bakom Pernilla i Piccadilly Circus-numret i Melodifestivalen 1985, gifte sig 1993 och fick barnen Bianca, Benjamin och Oliver Ingrosso tillsammans.

Knappt tio år senare följde en skilsmässa med ett turbulent efterspel.

En rad polisanmälningar slutade 2006 med rättegång där Emilio dömdes till böter för olaga hot och övergrepp i rättssak. Efter det dröjde det många år innan Pernilla och Emilio pratade med varandra igen.

För barnens skull har de dock på senare år kunnat umgås i samma rum.

– Vårt förhållande har varit turbulent och har stötts och blötts, men vi fick tre fantastiska barn och det kan inget ändra på. Jag är stolt över att mina barn är halvitalienare, att de har temperament och passion. De fick med sig både bra och dåliga sidor, har Pernilla Wahlgren sagt till Damernas Värld.

Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso träffades i samband med Pernillas genombrott i Melodifestivalen.

Emilio Ingrosso har sagt till Hälsoliv att vägen tillbaka till en fungerade relation var att acceptera det som varit.

Annons

– Jag kan inte prata för Pernilla men jag kan hitta tillbaka dit därför att jag kan acceptera vad som har hänt. Och jag kan tycka att vissa saker jag gjorde var fel. Men jag skulle kanske ha läst av situationen bättre. Bejakat mina jobbiga situationer innan den här smällen kom.

Kärlekskriget mellan Ebba och Horace

Mycket dålig stämning har det också varit mellan det forna kulturparet Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl.

Professor Witt-Brattström och akademiledamot Engdahl gifte sig 1989 och var under många år ett av Kultursveriges tyngsta par – i slutet av 90-talet prydde de Månadsjournalens omslag och kallades ”kulturens kungapar”.

Men 2014 gick de skilda vägar och sedan dess har de hårda orden haglat.

– Jag säger bara en sak och det är: Äntligen!, sa Ebba Witt-Brattström till Expressen när skilsmässan gått igenom.

Hon har också berättat att äktenskapet var ”sjutton lyckliga år och sexton olyckliga”. Samtidigt sa hon att makten som Svenska Akademien innebar förändrade Horace Engdahl.

Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl kallades en gång i tiden för ”kulturens kungapar”. På senare år har dock tongångarna varit hårda mellan det forna paret.

2016 gav de ut varsin bok som berörde relationen mellan män och kvinnor – Ebba Witt-Brattström kom först med Århundradets kärlekskrig och sedan gav Horace Engdahl ut Den sista grisen. Innehållet har förstås tolkats som att det handlar om dem och deras relation.

Annons

I en intervju med Dagens Nyheter kallade Ebba Horaces bok För den sista mansgrisen.

2019 berättade hon för Svenska Dagbladet att de inte haft någon kontakt sedan skilsmässan – och att Horace Engdahl sprungit över vägen för att slippa möta henne på trottoaren.

– Du vet avdelningen kränkta män... den är stor. Det finns ingen objektiv orsak. Jag har inte gjort något mer än att lämna honom och då påpekade han att i Svenska Akademien har det aldrig skett att en ledsagare har lämnat sin ledamot sedan 1786, utom med fötterna före, alltså död. Då tänkte jag att det var väl på tiden då, sa Ebba Witt-Brattström till tidningen.

Annons