Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Spelar Börje i serien om hans liv – ofattbara sorgen: "Tänkt på honom varje dag i fyra år"

26 nov, 2022, 17:51 
Till vänster Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt i rollerna som Börje Salming och dåvarande hustrun Margitta Wendin, och till höger Börje och hustrun i verkligheten.
Till vänster Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt i rollerna som Börje Salming och dåvarande hustrun Margitta Wendin, och till höger Börje och hustrun i verkligheten.

Valter Skarsgård har under flera års tid jobbat med den kommande serien om Börje Salmings liv, där han spelar Börje själv. Nu berättar han för Sportbladet om sorgen efter hans död.

Annons
Börje Salming är död – blev 71 år gammalBrand logo
Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Den 24 november somnade Börje Salming in, efter en kort tids kamp mot sjukdomen ALS. Sjukdomsförloppet gick snabbt, och beskedet kom plötsligt.

Samtidigt spelades den kommande serien om Börje Salmings liv in i Toronto, där Börje själv var på besök för bara två veckor sedan. Där träffade han Valter Skarsgård, som spelar honom själv.

Börje hjälpte till

I fyra år har Valter Skarsgård levt med rollen som Börje, och förberett sig för att kunna porträttera sportikonen. I serien, som ges ut av Viaplay, kommer tittaren bland annat få följa en ung Börjes väg till toppen.

Valter Skarsgård.
Valter har jobbat med rollen som Börje i flera år.

Börje själv har haft ett finger med i spelet, och har bland annat varit med på en hockeyträning för att coacha Valter.

– Jag har träffat honom flertalet gånger och kommit honom väldigt nära. Det är en speciell situation att gestalta hans liv och det är svårt att sätta ord på vad det betyder för oss båda, berättar han för Sportbladet.

Annons

– Börje var med en gång på träning ganska tidigt och spelade lite med mig och berättade om hans sätt att spela och sådana grejer.

Han berättar i intervjun att han de senaste fyra åren tänkt på Börje varje dag, och när beskedet om hans bortgång kom vägrade han tro att det var sant.

– Det var så surrealistiskt och jag kunde inte acceptera att det var på riktigt. Jag satt bara och väntade på att någon skulle bekräfta att det inte stämde. Det är klart att han inte har dött, säger Valter Skarsgård till tidningen.

Känslosamma klippet

När Börje var i Toronto fick han träffa produktionen som är i full gång med att spela in serien. De var på plats under de gripande hyllningarna som ägde rum i staden där han ägnade stora delar av sin karriär. Börje gjorde 16 säsonger för stadens NHL-lag Maple Leafs.

– Det var emotionellt. Man visste inte att det var sista gången, men jag var väldigt glad att se honom och det kändes som att han var rätt glad att se oss också, säger Skarsgård till Sportbladet.

Annons

På sin Twitter delar Valter ett klipp från mötet med Börje, som skulle bli deras sista. I en Toronto Maple Leafs jacka ger han legendaren en kram.

Nu fortsätter inspelningarna, och även om Börje inte finns kvar för att se resultatet har han under arbetets gång fått ta del av processen. Nu menar Valter att arbetet känns ännu viktigare, och tyngre.

– Jag var inställd på att han inte skulle vara kvar när det var klart, men man hade väldigt gärna velat visa honom mer av det färdiga materialet.

Foto: TT

Annons