Sten Ljunggren: Otroliga sanningen bakom kärlekshälsningen på Guldbaggegalan

Sten Ljunggren och Barbro Oborg

Sten Ljunggren och hans fina tack till hustrun Barbro på Guldbaggegalan värmde många hjärtan.
Så långa och korta är svenska kändisarna!
Slå på ljud

Sten Ljunggren fick motta pris på Guldbaggegalan för sin långa och illustra karriär. Han fick en hedersbagge, som tack för lång, trogen och exceptionell tjänst i den svenska filmkonstens namn.

Många minns honom säkert som Axel Holtman i Skärgårdsdoktorn, men även på den vita duken har han förtrollat många, oftast som karaktärsskådespelare i extra färgstarka biroller.

Sten Ljunggren fick ta emot pris på Guldbaggegalan

Och det var en ödmjuk Sten Ljunggren som höll ett tacktal hemifrån i fåtöljen under själv galan.

– Jag får tacka för den här fina utmärkelsen. Jag känner mig mycket stolt och hedrad och glad. Samtidigt tycker jag att jag inte bidragit så mycket i svensk film. Jag har gjort en del roller, större och mindre. Jag minns en filminspelning för länge sedan där jag spelade en matros i ett stort containerfartyg. Sen när jag såg på filmen, då var jag bara en liten prick i relingen på det här jättefartyget. Och ibland har jag faktiskt känt mig som den lilla pricken på den stora båten. Så den här guldbaggen, det är en hyllning till alla som faktiskt sliter bakom och framför kameran, sa Sten.

Sten fortsatte med att nämna elefanten i rummet: viruset som hindrat honom från att vara på plats under galan, rent fysiskt.

– Sen har vi ju det här med den förbannade coronan som förstört så mycket. Men det kommer bättre tider. Eller sämre. Men för de som misströstar har jag en dikt av Harry Martinson:

Äger du tvenne slantar, sade Li Ti på en resa,

köp då ett bröd och en blomma.

Brödet är till för din föda.

Blomman du köper betyder

att livet är värt att leva.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

Barbro Oborg – hon är Sten Ljunggrens fru

Men det kanske allra mest rörande ögonblicket i talet kom i dess absoluta slut. Då vände sig Sten till Barbro Oborg, hans hustru.

– Jag vill också tacka Barbro, min fru som jag älskar och som har stått ut med mig i alla år. Tack.

Bakom åren finns en osannolik kärlekshistoria. Faktum är att Sten och Barbro, som själv är skådespelare, gifte sig redan 1968 – och skilde sig elva år senare, 1979.

Men kärleken var för stark för att de skulle kunna hållas isär. 1991 hade de hittat tillbaka till varandra och gifte om sig på nytt.

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärleken – kunde ha blivit Sveriges drottning

LÄS MER: Hemliga spelet bakom kungaparets vaccinering

LÄS MER: Kungafamiljens värsta kris någonsin – spelet bakom avslöjas