Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stora sorgen – "Riktiga" Pippi Långstrump död

18 jul, 2023, 09:00 
Samuel Björn
Astrid Lindgren och Sonja Melin
Pippi Långstrump har blivit en värlskänd karaktär och hade år 2020 översatts till 77 olika språk.

Sonja Melin som var en stor inspiration till Astrid Lindgrens karaktär Pippi Långstrump blev 89 år gammal.

Annons
Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarnaBrand logo
Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarna

4 juli dog Sonja Melin. Hon blev 89 år gammal och är känd som personen som inspirerade karaktären Pippi Långstrumps utseende och karaktärsdrag.

Stor inspirationskälla

Det var när Sonja Melin (då Sonja Sandin) var inbjuden till barnkalas hemma hos Astrid Lidgren för att fira hennes dotter Karin som hon först träffade den världskända författaren. Astrid Lindgren berättade i en intervju 1987 att Sonjas röda hår och livfulla personlighet inspirerade mycket till den nu ikoniska karaktären.

– Hon skalade runt på egen hand, så full av liv. Och när jag såg henne tänkte jag att där har jag min Pippi och präktigt rödhårig är hon också, berättade Astrid då, skriver Expressen.

Annons

Efter det så höll sig Sonja borta från offentligheten. Men det var inte sista gången hon och Astrid träffades.

Sonja arbetade nämligen under många år i familjens grönsakshandel i Hötorgshallen där Astrid Lindgren var en av hennes stamkunder.

Sonja Melin
Sonjas röda hår och starka personlighet blev en stor inspiration till karaktären Pippi Långstrump.

Känd över hela världen

Pippi Långstrump eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump som är hennes fulla namn entrade den svenska scenen 1945 genom Astrid Lindgrens första bok med den ikoniska karaktären.

2020 hade böckerna om den tuffa barnhjälten översatts till 77 olika språk och Pippi är idag känd över hela världen.

Med sitt röda hår, strumpor på fel fötter och superkrafter har Pippi erövrat både barn och vuxnas hjärtan. Hon representerar frihet, äventyr och stark självständighet. Pippi har blivit en symbol för att våga vara annorlunda och ifrågasätta normer.

Annons

Hennes lekfulla och okonventionella inställning har inspirerat generationer av läsare och har haft en betydande inverkan på den svenska kulturen. Pippi Långstrump har blivit en ikon för barnlitteratur och en viktig del av det svenska kulturarvet.

Annons