Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Suzanne Axells ilska mot vården – efter händelsen med mamman

05 feb, 2022, 07:00 
AvMax Byström
Som programledare för Fråga Doktorn fick Suzanne Axell ofta höra rådet att äldre ska söka sig till vårdcentralen för sina hälsoproblem. Men nu berättar hon om besvikelsen över hur hennes mamma bemöttes i vården.
– Vi ska vara rädda om våra äldre och inte bara skyffla undan dem när de inte längre kan prestera och leverera, säger hon till Svensk Damtidning.
Annons
Svenska kändisar som valt att inte skaffa barnBrand logo
Svenska kändisar som valt att inte skaffa barn

När Suzanne Axell sökte hjälp för sin mamma Anita på en av Stockholms vårdcentraler fick hon höra att det skulle ta fyra veckor innan hon fick en tid. Väl där fick Suzanne och hennes mamma sitta och vänta långt efter utsatt tid för besöket – och efter att provtagningarna väl genomförts fick de aldrig tillbaka resultaten.

Suzannes mamma undrade efteråt varför de ens varit där. Suzanne, som inte kunde besvara sin mammas fråga, skrev en uppmärksammad krönika om händelsen på sajten Hälsa55.

Och det var många som kunde känna igen sig i hennes berättelse.

– Efter att jag skrivit om detta höll datorn på att braka ihop helt för att det var så många som mejlade och hörde av sig och hade liknande erfarenheter, berättar hon för Svensk Damtidning.

Suzanne Axell är kritisk till politikerna – som enligt henne fördelas resurserna dåligt.

Axells kritik mot politikerna: ”Huvudet i sanden”

Som programledare för Fråga Doktorn gav läkarna i programmet ofta rådet till äldre att söka hjälp på vårdcentralen för sina hälsoproblem. Suzannes egna erfarenheter visade samtidigt hur tufft detta faktiskt kan vara för äldre att få den hjälp de behöver.

Annons

– Det har varit ett välmenande råd, men många läkare jobbar ute i landsbygden och det är skillnad mellan hur det ser ut där och i storstäderna.

Hon understryker att hon inte vill lägga skulden på den vårdpersonal vi har, som ”jobbar häcken av sig”. Hon tror inte heller att det beror på bristande resurser. Men hon ger en känga åt ansvariga politiker.

– Vi har världens största resurser, men det är ju också en fråga om hur man fördelar dem. Vi har politiker som är som strutsar som stoppar huvudet i sanden, säger hon.

Människor som har jobbat och slitit i hela sina liv förtjänar bättre bemötande, anser hon.

– Vi ska vara rädda om våra äldre och inte bara skyffla undan dem när de inte längre kan prestera och leverera.

Suzanne Axell och Karin Granberg tillsammans i Fråga doktorn. Förra året lämnade Axell programledarrollen.

Lämnade älskade rollen i Fråga doktorn

Suzanne arbetade som programledare för det populära tv-programmet från 2003 fram till förra året. Det började då bli slitsamt att pendla den långa sträckan mellan Stockholm och Umeå varje vecka, berättar hon.

Annons

– Man måste ju ha tid för sin gamla mamma. Man vet ju inte hur länge man har kvar sina föräldrar.

Men hon har inte legat på latsidan sedan dess. Bland annat gjorde hon en uppmärksammad dokumentär om Lili och Sussie som hade premiär på SVT i höstas. Och hon har flera järn i elden.

– Jag har en hel del på gång och ska snart göra en ny inspelning. Men tyvärr får jag inte berätta något om det än, säger hon.

Annons