Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sven-Bertils sista svåra tid - änkans tunga beslut för maken

12 nov, 2022, 10:30 
Sven Bertils sista svåra tid - änkan Mikaelas tunga beslut för maken
Foto: TT
Vissångaren har gått bort. Frun Mikaela tog hand om sin man in i det sista.
Annons
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022Brand logo
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

I förmiddags kom beskedet att Sven Bertil Taube gått ur tiden under fredagen. Vissångaren somnade in i London där han bodde sedan flera år tillbaka.

Taube led av hälsoproblem redan 2017 då han tvingades gå igenom operation. Det var två år efter att sångaren hade gjort totalsuccé i musikprogrammet "Så mycket bättre".

– Innan operationen kunde jag bara gå tre steg i taget. Jag hade knappt någon andning. Om jag inte opererades skulle jag bara ha mellan ett halvår och ett år kvar att leva, så det var inte mycket att välja på. Förr dog man av det här, men tack vare att det numera går att operera kan man leva vidare ett tag till, har Sven-Bertil tidigare sagt i Hemmets journal.

Och det gjorde han sannerligen – Taube var inte klar!

Annons

Ikonen tog sig an en stor roll på dramaten i pjäsen "Påklädaren" nästkommande år, 2018. Det blev en långkörare och publiken älskade varje sekund.

Hans märgfulla stämma skar som en dolk i salongen, Sven-Bertil kunde tala lågt men hördes ändå in i minsta vrå. Dessutom fortsatte han tolka Everts visor i de två albumen Så länge skutan kan gå.

Blev försämrad under förra året

I oktober 2021 berättar Sven-Bertil, i en intervju med DN, att pandemin inte har varit ett problem för honom, då han trivs i den stora våningen i London tillsammans med hustrun Mikaela, 62.

Han hade försämrats på flera sätt. Både synen och hörseln var nästan borta, vilket gör att Mikaela närvarade under alla intervjuer.

Sven-Bertil har alltid varit noga med att poängtera vilket viktigt stöd hon är.

– Jag skulle ha väldigt svårt att klara mig på egen hand. Mikaela har ett heltidsjobb med att sköta sådant som jag inte kan göra själv på grund av min dåliga syn, men hon klagar inte, har han sagt till Expressen.

Mikaela och Sven–Bertil Taube
Frun Mikaela var Sven–Bertil Taubes stora stöd in i det sista.

Foto: TT

Annons