Svenska kulturpärlor! Estrid Ericson – kvinnan bakom anrika Svenskt Tenn

Estrid Ericson är kvinnan bakom möbelvaruhuset Svenskt Tenn

Estrid Ericsons livsresa gick från lilla Hjo till flotta Strandvägen i Stockholm och vidare ut i världen. Ständigt i skönhetens tjänst, på jakt efter vackra, unika föremål.

Estrid föddes 1894 och växte upp i Hjo, där föräldrarna drev hotell. Hon intresserade sig för heminredning redan som tonårsflicka, utbildade sig i Stockholm och arbetade som teckningslärare i hemstaden. Blott 30 år gammal grundade hon 1924 Svenskt Tenn – arvet efter hennes nyss bortgångne far blev grundplåten.

Estrid Ericsson arbetade i sidenklänning och pärlhalsband

Estrid och formgivaren Nils Fougstedt skapade vackra ljusstakar, dosor och stiliserade djur – allt i tenn. Och framgången lät inte vänta på sig, Svenskt Tenn blev snart ett namn även internationellt och 1927 flyttade verksamheten till flotta Strandvägen. Estrid flyttade in i en våning ovanför butiken, hennes intresse för heminredning blommade ut och sortimentet utökades med möbler, glas och keramik.

Inspirerande dukningar och färgglada mönster är än i dag butikens signum.

1934 knöt hon den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank till företaget, och en ny era tog vid. Han var jude, på flykt undan nazismen och tacksam för en fristad i Stockholm. Genom Svenskt Tenn skapade Josef och Estrid en egen värld med starka färger, djärva mönster och nätta möbler. När Estrid fyllde 50 år uppvaktade Josef Frank henne med 50 fantasifulla tygmönster. En ovärderlig gåva! Estrid firade sin 50-årsdag med fest på restaurang, och passade på att presentera sin nyblivne man, sjökaptenen Sigfrid Ericson. Gästerna hade gissat att kapten Ericson var hennes bror, och alla blev helt stumma när det visade sig att de var ett äkta par!

LÄS MER: Bilden avslöjar! Okända detaljen hemma hos Victoria

Så mötte Estrid Ericson formgivaren Josef Frank

De blivande makarna hade mött varandra på en atlantångare fem år dessförinnan – Sigfrid var kapten och månade om Estrid då det blev svår storm. Romantiskt så det förslår! På födelsedagsmiddagen var Estrid klädd i vit chiffong och bar sin älsklingsblomma, vit gardenia, i håret. Det hände att hon hade en sådan i håret även när hon stod i butiken, men annars var Estrids ”arbetsuniform” sidenklänning och treradigt pärlhalsband.

estrid ericson svenskt tenn

Estrid Ericson var både en konstnärssjäl och affärskvinna.

Estrid levde helt för arbetet och saktade inte ned på tempot ens på ålderns höst. I jakten på vackra föremål gav hon sig ideligen ut på inspirationsresor världen över. I London hade hon en favoritförsäljare på en loppmarknad, som samlade på sig saker för hennes räkning. Estrid var förstås en omtyckt kund, men prutade benhårt innan hon kryssade vidare mellan marknadsstånd, varuhus och butiker, alltid målmedveten och alltid sval och elegant.

LÄS MER: Dianas älskare träder fram efter 23 år

Foto: TT, Pelle Arvidsson