Sverker Olofssons ilska – efter SVT:s agerande

Sverker Olofsson var ansiktet utåt för konsumentjournalistik på SVT.

Slå på ljud

Sverker Olofsson, 74, började sin journalistiska karriär som reporter på SVT:s lokalredaktion i Umeå, men när han fick ett erbjudande om att leda ett program med konsumentjournalistik blev han ett känt ansikte för hela svenska folket.

Det handlar självklart om Plus, programmet han ledde i 23 år och som gick i graven förra sommaren.

I en intervju med Expressen berättar han om sin tid med Plus-redaktionen.

– Det blev väldigt fort tydligt att vi gjorde journalistik för – ja, det här löjliga uttrycket – den lilla människan. Vi hade hela batteriet av public service-regler som vi skulle följa men det var samtidigt uttalat att vi skulle stå på den lilla människans sida. Det var väldigt viktigt, berättar han.

Sverker Olofsson valde själv att lämna Plus efter 23 år.

Sverker Olofssons ilska efter SVT:s beslut

I ungefär tio år levde programmet vidare utan Sverker Olofsson som programledare men förra året var det slut. Nu ger han inte mycket för SVT:s konsumentjournalistik.

– Det går inte att ha några synpunkter på Sveriges Televisions konsumentjournalistik för det finns ingen. Det är svårt för mig att begripa vad det är för värderingar som gör att man inte håller fast vid konsumentjournalistiken, tänk bara på alla dessa telefonförsäljare och sms-lån som finns nu, säger han i intervjun.

– Det borde satsas massor på det. Om public service ska ha någon funktion så är det väl att rådge svagare grupper i samhället, det är min bestämda uppfattning. Men det gör man inte och jag begriper det inte, fortsätter han.

LÄS MER: Skandalerna, bråket och kaoset i Nyhetsmorgon

LÄS MER: Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan