SVT-chefens beslut efter Carina Bergfeldts agerande: "Om det inte går till avsked"

SVT-chefens beslut efter Carina Bergfeldts agerande: "Om det inte går till avsked"

Carina Bergfeldts initiativ att hjälpa barnen i Afghanistan har mötts av hård intern kritik på SVT. Enligt henne såg ledningen "mellan fingrarna" efter insamlingen. Men nu bekräftar SVT-chefen att så är inte fallet.

Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!
Slå på ljud

Carina Bergfeldt startade nyligen en insamling för att hjälpa de utsatta barnen i Afghanistan. På Instagram uppmanade hon sina följare att skänka pengar till en svensk organisation i landet.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, har hon sagt till Expressen.

Dagen efter hade organisationen fått in över en miljon kronor.

– Jag fick ett fint mejl från SVT:s etikavdelning att de ser mellan fingrarna med det här. Så i dag får jag inget skäll av cheferna i alla fall, det är skönt.

Men Carina tolkade mejlet fel, och skäll skulle hon få, av både kollegor och ledningen.

Carina Bergfeldts kristallen-vinst – mitt i krisen med SVT

Carina vann en kristall i kategorin "Årets kvinnliga programledare" efter sin insats i hennes egna talkshow "Carina Bergfeldt" i SVT.

Men vinsten ändrar inte det faktum att Carina gått emot public services regler.

Axel Gordh Humlesjö, reporter på Uppdrag granskning, är en av många som riktat hård kritik mot sin kollega, men också mot ledningen.

– Vi har ett uppdrag från medborgarna och de som finansierar oss att vara något annat än andra medier i Sverige. Det är därför vi finns, annars kan vi lika gärna läggas ner, säger han i Medierna i P1.

SVT-chefen om Carina Bergfeldts agerande: "Ohållbar situation"

Enligt Carina accepterade SVT:s etikavdelning insamlingen, men nu förtydligar Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter.

– Det har tolkats som att SVT ser mellan fingrarna. Det stämmer inte, säger hon i Medierna i P1 och fortsätter:

– Carina inser själv att detta blev fel och kommer inte göra om det. Och det är bra, för annars är det en helt ohållbar situation. Vi kan inte ha reportrar som är styrda av massa begränsningar.

Efter Carinas agerande har hennes arbetsuppgifter begränsats. Hon får inte längre bevaka biståndsorganisationer eller Afghanistan.

– Det här är en stor sak. Det har bara hänt ett fåtal gånger under min tid på SVT. Och det innebär att hon som reporter inte står fri i att bevaka allt, säger Lagercrantz.

– Det är det starkaste verktyg jag har, om det inte går till avsked.

Foto: TT

LÄS MER: Bianca Ingrossos utseendeförändring – Pernilla Wahlgren berättar sanningen

LÄS MER: Drottning Silvias chock efter kungens beteende på skandalfesten

LÄS MER: Intensiva skilsmässorykten: ”Charlene lämnar Albert – letar hus i Johannesburg”