SVT pudlar efter bisarra missen i På spåret – Luuks beteende ifrågasätts: ”Vi skäms”

03 feb, 2023, 17:02 

Missen Kristian Luuk inte vill bli påmind om.

Annons

På spåret har i flera decennier lockat ressugna och vetgiriga svenskar hemma i tv-sofforna. Tillsammans med kändisarna i burarna kastar man sig ut i världen, besöker olika platser och försöker svara på kluriga frågor.

5 skandaler i "På spåret"!
5 skandaler i "På spåret"!

Kristian Luuk har, tillsammans med parhästen Fredrik Lindström, i närmare 15 säsonger varit den trygga punkt som stavas ”reseledare”. Med van hand har de rattat programmet och bjudit på både tåg- och bilresor.

– Vi försöker åka tåg i så hög utsträckning som det bara går. Däremot väljer vi inte städer utifrån tåg, utan vi väljer ut vilka städer vi vill åka till och undersöker sen om vi kan filma på tåget, har På spårets projektledare Samuel Wiklund sagt till Svensk Damtidning.

Fredrik Lindström och Kristian Luuk
Fredrik Lindström och Kristian Luuk i På spåret.

På spåret bytte plats på Irak och Iran

Oavsett om det är bil eller tåg, så händer det ibland att det blir lite galet. Det kan vara att man råkar nämna någon felaktig detalj i ledtrådarna, eller att man uttalar något namn fel.

Annons

För även om Kristian Luuk, Fredrik Lindström och På spåret-redaktionen är mycket kompetenta, kan det så klart uppstå olyckliga misstag som måste korrigeras i efterhand.

Ett sånt misstag inträffade i På spåret 2016, när Fredrik Wikingsson och Filip Hammar tävlade mot Viveca Sten och David Lagercrantz. På en karta över Mellanöstern hade man råkat byta plats på Irak och Iran.

SVT:s ursäkt: ”Vi skäms”

Men det var inte enda missen i programmet. När de tävlande skulle svara på frågan vilka udda sporter som tagit plats i OS var pudelklippning ett av de alternativ som skulle vara rätt svar.

Svaret var dock fel. Pudelklippning har aldrig förekommit i OS. I själva verket hade man hämtat uppgifterna från ett brittiskt aprilskämt som en journalist hade gått på.

SVT fick helt enkelt pudla efter de dubbla missarna.

”Pudelklippning har aldrig varit med i OS, inte ens som uppvisningsgren. Vi skäms som hundar och som om inte detta var nog så bytte vi plats på Iran och Irak. Vi ber om ursäkt och kan bara lova ytterligare ansträngning när det gäller vår faktakoll”, skrev redaktionen på programmet officiella Facebooksida.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i På spåret.

Foto: TT

Annons