Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Titta in i legenden Charles Lindberghs hem – nu på marknaden!

25 maj, 2019, 08:00 
AvMalin Falkengren
Charles Lindbergh var den första människan att flyga ensam non-stop över Atlanten. Nu säljer man det hem där han en gång levde innan han dog på Hawaii.
Annons

Historien är välkänd. Hur Charles Lindbergh var den första som ensam flög över Atlanten non-stop med sitt flygplan The Spirit of St. Louis. I maj 1927 startade han i New York för att sedan sluta i Paris 33 timmar senare.

Charles Lindbergh var en svenskättad amerikansk flygare och författare som föddes i USA 4 februari 1902. Hans farfar och pappa emigrerade från Skåne till USA 1860. Där studerade Charles  mekanik vid Wisconsins universitet och ägnade mycket av sin tid från 1922 och framåt åt flygning. 1924 gick han arméns flygutbildning och senare blev han även kapten i flygvapnets reserv och 1926 jobbade Charles som postflygare och flög post. Och det var som postflygare han blev upptäckt som en väldigt skicklig flygare och även att han var en väldigt tursam man. Hela fyra gånger hade han lyckats rädda sig själv ur ett störtande flygplan genom att hoppa ut med fallskärm.

Flög non-stop över Atlanten

Det var den 20-21 maj 1927 som han skulle lämna USA med det lilla planet Spirit of St. Louis för att ensam flyga över Atlanten för att slutligen landa i Paris. Och det gjorde han! Många inom den amerikanska flygvärlden kallade honom för “Den flygande dåren”. Han kanske var galen som vågade flyga så långt som till Europa helt ensam och dessutom en non-stop flygning, men han lyckades ta sig fram! Flygningen tog hela 33,5 timmar. Under sin långa resa hade han med sig fyra smörgåsar, koffeintabletter och två flaskor vatten.

Annons

“Jag hade mycket tråkigt men blev icke sömnig och behövde icke intaga de stimulantia som jag medtagit för säkerhets skull, såsom koffein. Jag drack bara vatten, men måste erkänna att jag var tusan så törstig när jag äntligen kom fram!”

Landade i Paris

Den 21 maj 1927 klockan 22.21 landade Charles Lindberg på flygfältet Le Bourget i Paris efter att ha varit den första personen att flyga non-stop ensam över Atlanten. När han väl klev av planet efter den 6000 kilometer långa flygningen från Long Island i New York, möttes Charles Lindbergh möttes av hundratusentals människor som välkomnade honom med hyllningar i Paris och efter hans flygsuccé blev han till en världskändis.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Många tror att Charles var den förste personen som flög över Atlanten non-stop, men så är det inte. Redan 1919 hade John William Alcock och Arthur Whitten Brown flugit från Amerika till Europa. Svenskättlingen var den 67:e atlantflygaren men det unika var att Charles var den första som ensam flög non-stop över Atlanten.

Charles gifte sig med med Anne Morrow den 27 maj 1929. Anne var dotter till USA:s ambassadör i Mexiko och de blivande makarna träffades när Charles besökte Mexikos huvudstad för att motta hyllningar. Senare blev även Anne sin mans andrepilot och tillsammans gjorde de ett antal flygningar tillsammans.

Annons

Tyvärr råkade Charles ut för trauma senare i livet då hans knappt tvåårige son kidnappades och brutalt mördades. Det var den 1 mars 1932 som sonen kidnappades från parets hus. Kidnapparen hade gjort en hemmagjord stege för att nå upp till husets andra våning där barnet fanns. Charles och hans fru var på nedervåningen och var ovetandes när deas älskade son kidnappades och försvann från dem. Senare greps den tyskfödde snickaren Bruno Hauptmann och dömdes till döden i elektriska stolen. Den misstänkte förnekade brottet ända in i döden men där fanns för många bevis som skulle visa hans oskuld. Senare fick paret fem barn tillsammans.

Huset till salu

Under 1960-talet lät Charles bygga ett hus i Connecticut där han och hans hustru Anne bodde. Charles dog 1974 men Anne bodde kvar där tills hon dog 2001. Under tiden skrev hon på ett flertal bästsäljande böcker. Huset har flera rum och stora sällskapsytor. Dessutom finns fina verandor som vätter ut mot vattnet. Och nu är det till salu! Titta in i hemmet här!

Foto: TopTenRealEstate

Annons