Tittarna ser rött efter läsningen av Nyårsklockan – bröt mot gamla traditionen: "Märkligt"

01 jan, 2023, 18:55 

När det nya året skulle ringas in satt många tittare hemma i tv-soffan besvikna.

Annons
Känner du igen de svenska kändisarna – då och nu!
Känner du igen de svenska kändisarna – då och nu!

Vi står inför ett sprillans nytt år, som traditionsenligt ringdes in på Skansen under nyårsafton. Det var David Sundin som ledde sändningen, och Lena Olin som fick äran att läsa nyårsdikten.

Men nu ryter tittarna ifrån – det blev inte som de hade tänkt sig.

Lång tradition att läsa dikten på Skansen

Ring, klocka, ring! De kända orden sas för första gången 1895 på Skansen i Stockholm av Nikolaous Bergendahl, och det skulle bli starten på en långlivad tradition. SVT valde att sända uppläsningen för första gången när 1978 skulle firas in, och det var skådespelaren Georg Rydeberg som fick äran att göra det ända fram tills 1982.

Efter det har rollen axlats av en rad olika ikoner, vissa längre än andra. Jarl Kulle tog över efter Georg Rydberg, och efterföljdes av Margaretha Krook. Sedan var det dags för Jan Malmsjö att läsa dikten i drygt tretton år.

Jan Malmsjö
Jan Malmsjö är för många synonym med nyårsafton.

Det var slutet på traditionen att en och samma person läste dikten i flera år, och efter att Jan Malmsjö ringt in året 2013 har rollen bytts ut varje år.

Annons

Några av dem som fått det anrika uppdraget är Krister Henriksson, Lena Endre, Malena Ernman och Reine Brynolfsson.

Tittare rasar efter uppläsningen av Nyårsklockan

I år var det Lena Olins tur att fira in nyåret på Skansen. Men tittarna är inte helt nöjda. Det är inte själva diktuppläsningen som de hade anmärkningar på – tvärtom. Den hyllades vitt och brett på sociala medier.

Lena Olin läser Nyårsklockan

Det tv-tittarna reagerat på är att dikten var klarläst allt för tidigt. Istället för att de kända orden "Ring, klocka, ring" ska tajmas med tolvslaget, så var läsningen nu klar cirka 45 sekunder innan. Tolvslaget räknades det istället gemensamt ned till. Lite snopet, tyckte några.

Förra året råkade Reine Brynolfsson av misstag bli klar 45 sekunder innan, och kanske var så fallet även denna gång.

Annons

"Önskar en sak kära SVT att det gamla återinförs, då läsningen av dikten avslutades i samband med att klockan började ringa, det var mer magi i det då. Varför ni tagit bort det förstår jag inte alls, nu blir det bara bökigt och sen den där nedräkningen från 10 och neråt" Skriver en tittare på SVT:s Facebook-sida.

"Tycker det var märkligt att dikten lästes och avslutades med Gott nytt år!!!... Sen var det över 3 min kvar till tolvslaget" Skriver en annan.

"Var det inte konstig timing när Lena Olin läste? Nyårsdikten brukar läsas i samklang med klockorna som ringer ...men här så var det ca 3min kvar till tolvslaget" Skriver en tredje som får medhåll.

Foto: TT/SVT

Annons