Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tittarraseri mot Leif GW Persson efter inslaget i Nyhetsmorgon: "Hur...?"

17 okt, 2022, 16:00 
AvIbraheem Alsalman

Det blev heta känslor i TV4:s kommentarsfält efter att polisen Elin medverkat i Nyhetsmorgon.

Annons
5 saker du inte visste om Steffo TörnquistBrand logo
5 saker du inte visste om Steffo Törnquist

Det har gått drygt ett halvår sedan de enorma påskupploppen i bland annat Linköping och Örebro.

Anledningen till upptrappningen, som resulterade i mängder av frihetsberövande och våld, var den danske högerextremisten Rasmus Paludan. Politikern åkte runtom i Sverige för att bränna koranen, vilket orsakade massiva protester – och som till slut resulterade i över 100 skadade poliser.

Sten kastades, bilar brann och sjukhusen fylldes med skadade personer. Hittills har ett dussintals personer identifierats och dömts till bland annat fängelse för blåljus sabotage.

Med anledning av det gästade polisen Elin Wretemark, 24, Nyhetsmorgon för att prata om traumat. Hon var nämligen endast polisassistent i fyra månader när hon kallades in till upploppet i Linköping.

Annons

– Vi hade nog alla väldigt mycket blåmärken efter det här. Vi träffades på händerna på benen, armar. Just där var det så mycket adrenalin så man kände det knappt då, säger hon känslosamt i Nyhetsmorgon.

Tittarraseri mot Leif GW Persson efter inslaget i Nyhetsmorgon

Poliserna var tvungna att dra sig tillbaka och när Elin sprang till polisbussen träffades hon brutalt av en kastad sten. Hon föll ihop och blev liggande en längre stund.

– Min första tanke är att nu blir jag överkörd. Och kommer de här människorna i fatt nu kommer jag stenas ihjäl.

Den känslostarka intervjun väckte reaktioner på sociala medier, framför allt var det TV4:s kommentarsfält som svämmade över med arga kommentarer.

Samtidigt har kriminalprofessorn Leif GW Persson uttalat sig flera gånger om det som hände. GW är sedan tidigare en socialdemokrat och har varit öppen med sin kritik om högerblockens politik när det gäller gängvåld. 2018 skrev han i Expressen att han har röstat på socialdemokraterna och tänker göra det "tills dess att han dör".

GW:s öppna kritik mot högern och dess politik fick många att reagera och mena att han inte bör säga så utan att låta någon sakkunnig bemöta kritiken.

"Hur kan en uttalad socialist som Leif GW få sitta i studion och uttala sig politiskt mot den nya regeringens rättsfrågor utan att någon har möjlighet att bemöta honom", skriver en användare och får medhåll av många andra.

Annons