Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

TV4 kommer skrota fler – ingen sitter säkert på kanalen

01 sep, 2023, 17:30 
Lars Johansson
Vem sitter egentligen säkert i TV4:s påtvingade ö-råd nu när Champions League-krisen träffar med full kraft?
Rätt svar: I princip ingen.
Det är fler produktioner än flaggskeppet Let’s Dance som kommer att ”pausas” – och var beredd på att en rad av kanalens hyllade och folkkära profiler försvinner från fyrans ruta.
Annons

Det är ingen överdrift att påstå att nyheten om att det inte blir något Let’s Dance nästa år slog ner som en bomb. Officiellt beror beslutet på dalande publiksiffror. Fredrik Arefalk, kanal- och innehållsdirektör på TV4 förklarade den efter 18 raka säsonger inställda kändisdansen så här:

– Trots att Let's Dance fortfarande är ett program med mer än en miljon tittare varje vecka så har tittarsiffrorna stadigt dalat under de senaste åren. Den trenden vill vi bryta och då behöver vi en paus för att se över hur vi skulle kunna förnya oss och komma tillbaka igen 2025 med ny energi.

Därför stoppas Let's dance av TV4 – efter 18 säsongerBrand logo
Därför stoppas Let's dance av TV4 – efter 18 säsonger

Inofficiellt är läget ett annat. Internt bland TV4:s stora profiler är det glasklart varför kanalens tablå nu börjar ritas om.

Annons

– Vi får inte göra någonting kul längre. Det sparas överallt. Och det är Champions League-prislappen som är boven i dramat. De sändningsrättigheterna står oss dyrt nu, på fler än ett sätt, berättade en av eterstjärnorna för mig härom dagen.

Ligger ute med enorma summor pengar

Telia, som äger tv-huset och C More, har ju enligt Dagens Industri betalat astronomiska tre miljarder kronor för att få sända världens bästa fotboll och det är pengar man inte kan räkna igen hur lätt som helst.

Och det börjar nu gå ut över det viktigaste kanalen har – nämligen innehållet. TV4 har själva berättat att 100 tjänster ska bort. Livedesken skrotas, vilket Dagens Media avslöjade. Det innebär förutom att 15 personer måste få andra arbetsuppgifter även att det blir färre närvaroinslag i Nyhetsmorgon och Efter fem.

– Vårt mål är att kunna omplacera de berörda medarbetarna till andra vakanta tjänster. Men det är klart att det är oerhört tungt när man plockat bort journalisttjänster, har nyhetschefen Fredrick Malmberg sagt i ett pressmeddelande.

Agneta Sjödin är programledare i Fångarna på fortet, TV4.
Vad händer med till exempel Agneta Sjödin om Fångarna på fortet försvinner?

Det riskerar givetvis att inte stanna där när hörnen fotbollsmiljarderna skapat ska kapas. ”Let’s Dance” är, som jag skrev i en tidigare krönika, förmodligen bara en testraket. Märker kanalen att det flyger hyfsat utan den stora och dyra dansproduktionen i rutan kan fler kostsamma program stå på tur att ”pausas”. Här finns miljoner och åter miljoner att spara.

Vilka fler stora program läggs ner?

Vad händer med Masked singer, Idol och Robinson? Klarar de av det ekonomiska ö-råd som lär stunda framöver? Redan nu vet vi att flera populära produktioner med kända namn i dagsläget inte blir av framöver. Även de lite mindre och billigare projekten ligger i farozonen. En annan av TV4:s tunga elefanter säger till mig när vi pratar:

Annons

– De programmen som läggs på is framöver är inte i närheten av så dyra som till exempel Masked Singer eller Robinson. Det är verkligen hårda bud för tillfället.

Och givetvis är det inte enbart produktionerna som berörs av den rådande situationen. Även de folkkära programledarna och profilerna kan bli offer för besparingarna. Träningsprofilen Shirin Djavidi, ex-boxaren Mikaela Laurén och naprapaten Jonas Paradian, även känd som ”Naprapat-Jonas”, har redan fått lämna sina expertroller i Nyhetsmorgon. Tony Irving, Dermot Clemeger och Ann Wilson har inget program i kanalen längre.

Osäkra framtiden för Agneta Sjödin och de andra stjärnorna

I samband med att livedesken togs bort meddelades det först att den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson skulle tvingas sluta. Detta tillbakavisades dock senare av såväl honom själv som kanalen.

Petra Mede, programledare på TV4.
Om TV4:s program i framtiden inte räcker åt alla högavlönade premiumprofiler, vart tar Petra Mede vägen då?

Men vad händer till exempel med en sån trotjänare som Agneta Sjödin om Fångarna på fortet försvinner? Då har hon förutom ett eventuellt nytt sommarvikariatet på Bingolotto nästa år bara Agnetas nyårskarameller kvar.

Annons

TV4 jobbar ofta med exklusivitetsavtal för sina programledare. Det innebär att de inte får synas i andra tv-sammanhang än kanalens egna. Och fyran betalar bra för det här, betydligt bättre än sina konkurrenter. Har TV4 i framtiden råd att låta sig själva hamna i ett mellanläge där kanalens program inte räcker åt alla högavlönade premiumprofiler? Vart tar Petra Mede vägen då? Blir Kristin Kaspersen kvar i TV4-rutan i någon form?

Samtidigt är det dyrt att bryta kontrakt. Det lärde sig TV4 inte minst i samband med Martin Timell-gate, som enligt Aftonbladet kostade dem 8,9 miljoner kronor.

Vinnaren i den här Champions League-soppan kan visa sig bli SVT. Helt plötsligt kommer en hel del framgångsrika format att finnas tillgängliga på marknaden, precis som en uppsjö proffsiga programledare att fylla dem med.

Foto: TV4, TT

Annons