Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stort missnöje på TV4 – hemliga skälet till att Let's Dance försvinner

30 aug, 2023, 15:45 
Lars Johansson
Let’s Dance tar paus ett år - eller?
Frågan är givetvis om vi någonsin kommer att få se TV4:s klassiska dansflaggskepp i rutan igen.
De ofantligt dyra Champions League-rättigheterna tog till slut ut sin rätt – ställ in dig på att fler folkkära format i framtiden kommer tvingas lämna kanalens tablå, skriver Lars Johansson.
Annons

Nu är det slutdansat i rutan för kändisarna. Let’s Dance försvinner från TV4 våren 2024. Officiellt på grund av dalande tittarsiffror – Let's Dance är ett av TV4:s största och mest populära program genom tiderna. Sedan starten 2006 har hela 18 säsonger sänts, men 2024 är det dags för en paus.

Därför stoppas Let's dance av TV4 – efter 18 säsongerBrand logo
Därför stoppas Let's dance av TV4 – efter 18 säsonger

– Trots att Let's Dance fortfarande är ett program med mer än en miljon tittare varje vecka så har tittarsiffrorna stadigt dalat under de senaste åren. Den trenden vill vi bryta och då behöver vi en paus för att se över hur vi skulle kunna förnya oss och komma tillbaka igen 2025 med ny energi, säger Fredrik Arefalk, kanal- och innehållsdirektör på TV4 i en kommentar.

Men frågan är om det verkligen blir en återkomst för det forna flaggskeppet. Att det är kris på TV4 är ingen hemlighet. Telia, som äger såväl tv-huset som C More, ska enligt Dagens Industri ha lagt svindlande tre miljarder kronor på att få rättigheterna till de åtråvärda Champions League-sändningarna. Ett sånt belopp tjänar man inte in hur lätt som helst på en osäker marknad och nu gungar det rejält för den en gång så stolta och framgångsrika SVT-utmanaren.

Annons

Profiler tvingas sluta när TV4 sparar

Rubrikerna de senaste veckorna har för TV4:s del inte handlat om någonting annat än neddragningar och skrotade satsningar. Enligt kanalen själv ska 100 tjänster bort. Deras livedesk läggs, enligt Dagens Media, ner och en rad profiler har redan försvunnit från Nyhetsmorgon: Träningsprofilen Shirin Djavidi är historia, precis som tidigare boxaren Mikaela Laurén och naprapaten Jonas Paradian, även känd som ”Naprapat-Jonas”.

– Det verkar lite stökigt där just nu, och de har ett sparpaket och drar ner på lite allt möjligt, och därmed även min medverkan. Det känns ju såklart jättetrist, har Shirin Djavidi sagt.

Hampus Hedström och Ines Maria Ștefănescu vann Let’s Dance 2023.
Hampus Hedström och Ines Maria Ștefănescu vann Let’s Dance 2023. Det blir ingen ny säsong av populära TV4-programmet 2024.

Verkliga boven i dramat

I kulisserna bland TV4:s stora stjärnor muttras det rejält. Häromdagen pratade jag själv med en av kanalens verkliga tungviktare, och det var inga muntra omdömen om läget som levererades:

Annons

– Vi får inte göra någonting kul längre. Det sparas överallt. Och det är Champions League-prislappen som är boven i dramat. De sändningsrättigheterna står oss dyrt nu, på mer än ett sätt.

Det är inte utan en smula sorg i bröstet jag skriver det här. Under nästan två decennier jobbade jag på Expressens nöje, varav tio som chef, och har alltså själv på nära håll bevakat våra kända ansiktens piruetter på parketten. Även jag låtit mig förtrollats av Måns Zelmerlöws moves och Jessica Anderssons oförställda glädje.

Varningen: Fler TV4-program kan läggas ner

Men nedmonteringen av Let’s Dance hade ju i ärlighetens namn redan börjat. David Hellenius var redan ersatt som programledare av David Lindgren, förvisso kompetent, men givetvis betydligt billigare i drift än sin föregångare.

Och det här kan mycket väl vara en testraket. Fungerar det någorlunda att ta bort Let’s Dance ur rutan kan en rad andra klassiska, men kostsamma, produktioner stå på tur när svångremmen dras åt. Hur går det för Idol? Vad händer med Robinson?

Kan Robinson vara nästa stora program att skrotas av TV4?
Kan Robinson vara nästa stora program att skrotas av TV4?

Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen och frilansjournalist säger:

– Det här är ett logiskt steg om man ser till att Telia möjligtvis skulle vilja sälja TV4 i framtiden. Det är även ett logiskt steg sett till att TV4 Media nyligen lanserade nya TV4 Play där klassiska tv-flaggskepp sällan har samma kraft som i broadcast.

Annons

Han fortsätter:

– Frågan är om Let’s dance ens ska komma tillbaka, sett till de dalande tittarsiffrorna. Det beror givetvis på om TV4 lyckas vända sin annonsaffär till det bättre.

De blir förlorarna på TV4:s stora nedskärningar

Sportevenemangens enorma rättighetskostnader ser för tillfället ut att hålla på att knäcka ryggen på våra tv-hus.

För TV4 och C More är ju inte ensamma. Konkurrenterna på Viaplay har gjort sig av med en fjärdedel av sina anställda efter att ha förköpt sig på sporträttigheter.

De stora förlorarna – förutom givetvis alla de stackars personer som nu blir av med sina jobb – riskerar i kampen om publiken bli just de som ska titta på tv.

Foto: TT, TV4

Annons