Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

TV4-mannen avslöjar: Drottning Silvias agerande efter privata samtalet

28 apr, 2022, 12:30 
AvAnna von Koch
Karl Fredrik Gustafsson mobbades som barn och fann tröst i trädgården.
Nu är han tv-stjärna i sitt eget paradis på Österlen, har släppt en trädgårdsbok och hjälper drottning Silvia med sina luktärter på Solliden.
Annons
Allt om Karl Fredrik Gustafsson!Brand logo
Allt om Karl Fredrik Gustafsson!

Nej, ingen kan väl ha missat den härlige floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson, 35, från det omåttligt populära livsstilsprogrammet Karl Fredrik på Österlen på TV4, där han skapar blomstermagi med sin fästman Petter Kjellén, 39, vid sin sida.

Paret träffades på nätet 2014 och fattade genast tycke för varandra. Petter bodde på den tiden i Malmö och arbetade som affärsutvecklare på Lantmännen, medan Karl Fredrik kom från hemstaden Örebro för att plugga till landskapsarkitekt på Alnarp.

Året efter köpte paret den gamla kullerstensgården Eklaholm på Österlen, med anor från 1600-talet. Här bor de nu med hunden Hamlet och katterna Leopold och JC.

Karl Fredrik på Österlen är tillbaka med en ny säsong – efter förra årets succé.

Gården har historiskt sett varit ett stort jord- och lantbruk, men numera är de gamla stall- och ladugårdsbyggnaderna omvandlade till inrednings-, blomster-, och trädgårdsbutik med en plantskoledel.

Annons

– Det är vår sagovärld, fylld med skönhet, blomsterglädje och livsnjutning, men också med blod, svett och tårar! Vår ambition är att inspirera till ett friare synsätt kring trädgård, blommor och inredning där det estetiska är av stor vikt, men likaså kärleken till livet, allt växande och den natur vi lever i samklang med!

Karl Fredrik om kärleken Petters viktiga betydelse

Medan Karl Fredrik är ansiktet utåt i tv-programmet på gården, sköter Petter minst lika mycket i bakgrunden.

– Petter betyder jättemycket för mig, både på det privata planet och i vår affärsrörelse. Utan honom hade det absolut inte gått så här bra. Vi kompletterar varandra. Jag är impulsiv och spontan. Målar livet i stora penseldrag och har sinne för detaljer, medan Petter är mer praktisk och realistiskt lagd. Han är lite av en bromskloss ibland, men jag tror man behöver både ock i livet. Man behöver våga satsa för att vinna, men också ha koll på ekonomi och de administrativa bitarna, säger Karl Fredrik och ler.

Annons

När Svensk Damtidning pratar med Karl Fredrik på telefon är han ute på en hektisk lanseringskampanj i Stockholm med sin nya bok Karl Fredrik : mitt blomsterår på Österlen. Boken har sålt som smör och en andra upplaga är redan planerad till i sommar.

– Jag är jätteglad. Det är verkligen över förväntan! Jag har sedan barndomen och ungdomsåren inspirerats mycket av andras trädgårds- och blomsterböcker. Nu vill jag ge tillbaka och inspirera andra med min syn på blommor och trädgård.

Karl Fredrik Gustafsson med sambon Petter Kjellén.

Mobbades som barn

I boken delar Karl Fredrik med sig av sin gedigna trädgårdskunskap och ger handfasta tips kring allt som gäller blommor, vare sig det handlar om att gräva i trädgården eller att arrangera de mest generösa buketter. Men han delar också filosofiska tankar kring trädgårdens betydelse.

Annons

– Jag blir nästan tårögd när jag tänker vad trädgård betyder för mig. Det är alltifrån att få skapa något kreativt, sköta om det och sedan njuta av det till ett djupare plan som handlar om att fly en digital och krävande verklighet. Jag går in i min trädgårdsbubbla och skalar av allt annat, säger han.

Det här började under Karl Fredriks tonårstid, då han upplevde en del mobbing.

– Trädgård var då en tröst och en plats där jag kunde känna mig trygg.

Som vuxen har hans trädgårdsintresse också fört honom till Solliden slott på Öland, där han gett handfasta trädgårdstips till vårt mycket trädgårdsintresserade kungapar.

Petter Kjellén och Karl Fredrik Gustafsson under mötet med kungen och Silvia i Sollsidens slottspark. För Svensk Damtidning berättar TV4-profilen hur drottningens ord om luktärtor fick honom att agera.

Drottning Silvias privata brev till TV4-profilen

Det började med att Karl Fredrik inredde ett av växthusen i idéträdgårdsutställningen på Gustaf V:s krocketplan i Sollidens slottspark på Öland, förra sommaren och slutade med att han gav handfasta blomsterråd till drottning Silvia.

Annons

– Vi gick bort mot drottnings Victorias brunn och tittade på de vackra rosorna, en gåva från den danska kungafamiljen. Där växte även luktärter och vi fick höra av slottsträdgårdsmästaren att de aldrig brukar ta sig. Drottningen sa att luktärter är en av hennes absoluta favoritblommor och jag svarade: ”vad roligt, det är en av mina favoriter också”. Samtalet leddes in på annat och jag förstod att drottningen inte skulle få uppleva den där ljuvliga blomningen, eftersom de var så taniga. Så fort vi kom hem till Eklaholm plockade jag därför två stora fång, med 1000 stjälkar i vardera och band två stora buketter, en till drottningen och en till kungen. De skickade till Solliden i en privat bil och senare fick vi ett så fint tackbrev tillbaka. Det sitter nu inramat i badrummet hemma på Eklaholm. Jag tänker att det får bli en tradition att skicka luktärter till drottning Silvia!

Fakta

Karl Fredrik bor i sitt eget paradis i Skåne.

Född: 20 okt 1986 i Örebro.

Bor: På gården Eklaholm på Österlen i Skåne.

Familj: Sambon Petter Kjellén, 39. Hunden Hamlet och katterna Leopold och JC.

Gör: Florist, trädgårdsmästare och tv-profil.

Aktuell: Med boken Karl Fredrik: Mitt blomsterår på Österlen, och i tv-programmet Karl Fredrik på Österlen.

Annons