Mycket som står på spel med andra ord och på tv får vi följa den intensiva kampen.
Samtidigt finns det mycket som tittarna inte får se. Nu avslöjas bluffen i programmet.
Helena Ekman är en av deltagarna i årets upplaga av Sveriges mästerkock.
Bluffen i Sveriges mästerkock
Trogna tittare är bekanta med momentet – när tiden är ute ska hemmakockarnas maträtter bedömas.
Det här leder såklart till frågan, är maten varm när juryn gör sin provsmakning?
Svaret är ja, men det får vi inte se på tv. Deltagaren Jimmy Gou berättar i en intervju med Hänt:
– Den riktiga bedömningen, den gör man direkt efter avslutad tävling. Då smakar juryn på det som man har gjort lite extra av. Så avsmakningen som man gör på kamera det är framför allt för bildens skull.
Han själv ser inget fel med den hemliga avsmakningen:
– Det är ett jätterättvist upplägg, det är jättesmart. Jag tycker att juryn är duktiga, de kollar på uppläggningen, de kollar på proportionerna och hur man har tänkt. Så smakar de på såserna och så får man då alltid steka på en extra bit kyckling eller så till exempel så de kan smaka på den.