Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

TV4:s desperata vädjan till kungen – efter hovets ilska mot David Hellenius

24 mar, 2022, 15:00 

Efter konflikten går TV4-profilen ut med ett meddelande till kungen och kronprinsessan.

Annons
Här är alla masker som tävlar i ”Masked singer” 2022!Brand logo
Här är alla masker som tävlar i ”Masked singer” 2022!

Efter fjolårets succé har det återigen blivit dags för Masked Singer att inta tv-rutan. Ett aningen märkligt program, där tolv välkända kändisar bjuder på skönsång samtidigt som de gömmer sig under galna masker. Det är sen upp till juryn, som även i år består av Pernilla Wahlgren, Måns Zelmerlöw, Felix Herngren och Nour El Refai, att lista ut vem som döljer sig bakom masken.

Fotbollsspelare, supermodeller eller skådespelare. Ja, nästan vem som helst kan dölja sig under masken. Men det finns några vi kanske inte bör räkna med att se på scen i höst, trots programledarnas önskan.

Fjolårets vinnare "Godisautomaten", eller Daniel Norberg, som gömmer sig bakom masken.

Hovets ilska mot TV4

Programledaren David Hellenius har inte haft en uteslutande god relation med vårt kungahus. Ett stående inslag i programmet Hey baberiba, där Hellenius medverkade med Peter Magnusson och Christine Meltzer, handlade just om kungafamiljen. Ett inslag som skulle visa sig vara grunden till en rejäl konflikt.

Annons

I följetongen Familjen gjorde trion en parodi på kungafamiljen, och vissa fick ta mer smällar än andra. Carl XVI Gustaf framstod som förvirrad, och inte särskilt klipsk, och Prins Carl Philips roll har beskrivits som "näst intill imbecill". Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T. Lindwall berättade i sin bok “Carl Philip – prinsen som inte fick bli kung" om de kontroversiella parodierna.

"I sketcherna framställdes han som totalt hjälplös och till slut fick hovet nog av TV4 och deras drift med prinsen."

Såhär kunde det låta när hovet ner foten mot den grova satiren:

– Jag tycker personligen inte att det är roligt när man framställer personer som förståndshandikappade eller driver med dyslexi som är ett handikapp, sa dåvarande informationschefen Ann-Christine Jernberg till Aftonbladet.

Vädjar till kungen- "Snälla"

Men någon som inte verkar älta konflikten är just David Hellenius. När han nyligen fick frågan om vem han helst hade sett under masken i programmet Masked Singer, gav han ett oväntat svar.

Annons

–Kungen! Det är drömmen! Snälla kungen, var med!, säger han och knäpper händerna i en bönande gest.

Även kollegan och jurymedlemmen Nour El Refai önskar lite kunglig glans i tv-rutan.

–Det vore ju fruktansvärt kul om kronprinsessan var i en av maskerna, svarar hon.

På senare dagar ska David Hellenius och kungafamiljen ha försonats, efter att Carl Philip medverkade i Hellenius talkshow. Han var noga med att berätta för en ångerfull David att hans parodier inte gick hem hos familjen.

–Det har påverkat mig, min familj och självklart omgivningen. I en sketch spelade du mig och inte hittade hem. Det finns med mig fortfarande när jag handlar mat.

Men vår prins är ett gott föredöme, och avslutar intervjun med att vända andra kinden till, och försonas.

– Vet du vad David? Som vi brukar säga i vår familj: Jag tycker vi vänder blad du och jag, säger han i programmet.

Hur troligt det är att försoningen mellan Carl Philip och David Hellenius är nog för att kungen ska lyssna på Hellenius vädjan och ställa sig på scenen går att diskutera. Men man vet ju aldrig vem som döljer sig bakom masken.

Foto: TT

Annons