Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Vännen skäller ut Zlatan inför alla: ”Allvarligt talat…”

14 okt, 2023, 08:50 
Vendela Lönnqvist
Håller du med David?
Håller du med David?

Det är ord och inga visor från Zlatans vän.

Annons
Zlatans stora hemlighet – inte ens Helena Seger vissteBrand logo
Zlatans stora hemlighet – inte ens Helena Seger visste

Den numera pensionerade fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović och journalisten tillika författaren David Lagercrantzs relation går långt tillbaka.

2011 skrev David succéboken "Jag är Zlatan" i ett samarbete med fotbollsproffset.

"Slappt och korrupt"

Men den goda stämningen verkar nu har blivit sur.

Det blir tydligt i en krönika som David skrivit för Expressen, där han ifrågasätter Zlatans moral efter frågan om att spela i Saudi – ett lag vars land står för "en fruktansvärd diskriminering av kvinnor", som David skriver.

Zlatans ord om sonen: ”Han ville skada mig”Brand logo
Zlatans ord om sonen: ”Han ville skada mig”

"Kvinnor är tredje klassens medborgare, oppositionella fängslas och torteras, homosexuella döms till döden, Jemen bombas, journalister som Jamal Khashoggi mördas och styckas på konsulat i främmande land för att de har fräckheten att skriva klokt i Washington Post. Men å andra sidan, pengarna är bra, och allt är till salu, eller hur, även våra ideal, om vi händelsevis har några kvar. Det är så slappt och korrupt att jag knappt vet vad jag ska säga."

Annons

David Lagercrantz om Zlatan efter omtalade intervjun

Kommentaren kommer efter en diskussion mellan Piers Morgan och Zlatan i den omtalade intervjun, då Piers frågar fotbollsikonen om han har några moraliska invändningar mot att spela i Saudi.

Det hade Zlatan inte, utan argumenterade för att alla gör saker för sig själva och sina familjer, att ingen kommer döma honom när han har ett välbärgat liv.

"Allvarligt, Zlatan? Bryr sig ingen om vilka ställningstaganden vi gjort i vårt liv om vi lever rika på en ranch någonstans? Spelar det ingen roll om vi varit för eller emot diktaturer och grova kränkningar av mänskliga rättigheter, om vi är glada och förmögna med vår familj?", skriver David.

David Lagercrantz om saknaden av moral

Författaren menar att han har en sak gemensamt med Zlatan – kärleken för Muhammad Ali, boxaren med ett kaxigt humör, men också en passion för politisk rättvisa.

Annons

David menar att det är tydligt var Zlatan fick sitt självförtroende om att vara störst och bäst ifrån, men att ta ställning för viktiga frågor lyser med sin frånvaro.

"Om Ali var en betydande kraft i medborgarrättsrörelsen, och blev av med sin titel, sina sponsorer och sin framtid och riskerade många års fängelse när han vägrade delta i Vietnamkriget, har Zlatan inte tagit ställning för något viktigt eller brännbart."

David Lagercrantz önskan: "Ge oss en ny generation"

David avslutar sin krönika med en vädjan.

Han ber om en ny generation av stjärnor och förebilder som bryr sig "i alla fall lite om att vår värld håller på att gå sönder av förtryck, våld, maktfullkomlighet och krig."

Annons