Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Buschs kaos efter skilsmässan – riskerar förlora allt

02 mar, 2021, 12:19 
Lars Johansson
Kritiserat festande, en uppmärksammad husfejd och rykten om en romans med Markoolio. Ebba Busch har verkligen haft ett kaosartat år sedan skilsmässan från Niklas Thor.
– Det är klart att man var orolig för hur det skulle tas emot, vad reaktionerna skulle bli på någonting som egentligen bara angår vår familj, sa KD-ledaren i samband med att det blev offentligt att äktenskapet var över.
Annons
5 aktuella frågor och svar om covid-19Brand logo
5 aktuella frågor och svar om covid-19

När Ebba Busch 5 december 2019 på Instagram meddelade att hon och maken Niklas skulle skiljas kunde Kristdemokraternas partiledare omöjligt ana att hon hade det stormigaste året någonsin privatlivsmässigt framför sig.

Till en början flöt det på riktigt bra för KD:s förstanamn. Bara några få dagar efter att skilsmässan gjorts officiell, dök Ebba Busch och Niklas Thor upp tillsammans vid Nobelfirandet. Kanske som för att tydliggöra att de var seriösa med meningen “Vårt gemensamma liv kommer fortsätta som vänner och föräldrar till världens finaste barn”. Som de skrev i samband med att uppbrottet blev officiellt.

Ebba Busch och Niklas Thor på Nobel. Foto: TT

– Det är svårt när man är en offentlig person och man har en väldigt tydlig uppgift som jag har, som förtroendevald, som partiledare. Det som händer privat i mitt liv är av stort intresse eller får ett stort medieutrymme, och det är klart, då undrar man lite hur det där kommer att bli när man väljer att dela med sig av något som är så intimt, för allmänheten, berättade Ebba Busch i en öppenhjärtig intervju för Expressen.

Annons

Hon delade även på Instagram med sig av sin känslor kring det delade föräldraskapet:

“Mina små hjärtan. Hela mitt hjärta. Inte alltid hos mig. Alltid med mig. Små kladdiga händer på ett fönster. Vet inte någonsin om jag kommer vänja mig vid den här saknaden. Så jag längtar istället. Längtar tills vi ses igen. Fast vi sa god natt nyss. Och ses om bara två dagar. Men det spelar ingen roll. Man får nog av dem och samtidigt kan man aldrig få nog av dem. När hela världen rasar utanför så är den lilla världen med dessa två små hjärtana hela min värld”.

Ebba Busch kritiserades för festande

Och rasa skulle världen utanför komma att göra mot Kristdemokraternas partiledare.

7 oktober i fjol avslöjade influencern Margaux Dietz i podcasten “Margaux & Theo” hur hon mitt under pågående coronapandemi hyrt en partybuss och lastat den full med drinkar och deltagare. Destination: Hennes födelsedagsfirande på Stureplans innekrogar.

Annons

– Där beställde nån in 300 hot shots, sen är det lite blurry, berättade Margaux Dietz vidare.

I vanliga fall hade medias och allmänhetens dom varit hård mot den uppmärksammade influencerns tilltag. Nu hamnade istället fokus på någon annan.

För senare på kvällen anslöt Ebba Busch till det festglada sällskapet. Skandalen var ett faktum. Dessutom. När det var dags för hemfärd fick födelsedagsbarnet skjuts av Ebba Buschs Säpo-vakter. Den delen klipptes senare bort ur Margaux Dietzs podcast.

S-politikern Annika Strandhäll skrädde inte direkt med orden i Aftonbladet gällande KD-ledarens utekväll mitt i covid 19-krisen:

– Människor dör varje dag och vi politiker har berättat för svenska folket att de måste göra inskränkningar i sina liv. Att man som partiledare i det läget väljer att ansluta till ett ganska berusat festgäng och dra ner på stan är naturligtvis provocerande.

Hon fortsatte:

– Det är ett slöseri med resurser att använda Säpo som taxi.

Annons

Ebba Busch försvarade sig, och förklarade att Margaux Dietz var en nära vän, och anklagade Annika Strandhäll för att ljuga.

Dagen efter blev det etter värre.

Margaux Dietz och Ebba Busch är vänner.

Ebba Busch sågs på 40-årsfirande

För när Ebba Busch slog ifrån sig kritiken efter festkvällen var det för att hon enligt egen utsago följde Folkhälsomyndighetens råd under själva firandet.

Nu dök det upp nya bilder. KD-ledaren kramades, kindpussades och dansade loss rejält på en 40-årsfest hemma hos en pr-kvinna. Många kända profiler deltog. Middagen serverades vid ett långbord och de 25-talet gäster som var bjudna satt tätt, inte alls på den armlängds avstånd som var rekommenderat.

Festandet ska ha hållits 26 september – bara dagar efter att statsminister Stefan Löfven uppmanat svenska folket att undvika just trånga hemmapartyn. Den här gången var det bara att pudla för Ebba Busch:

Annons

”Här har jag försökt göra en bedömning på förhand genom att till exempel sitta med nära vänner och i övrigt hålla avstånd. Merparten av bjudningen ägde rum utomhus. I efterhand kan jag tycka att det hade varit bättre att avstå, och det har legat till grund för de bedömningar jag gjort därefter”, skrev hon i ett sms till Aftonbladet.

Turbulensen kring Ebba Busch mojnar inte efter det här. Snarare tvärtom.

Snart skulle ett mycket oväntat rykte börja cirkulera.

Romansryktet dementerades

Snacket hade gått på stan i flera månader, men det var när komikern Johanna Nordström och nöjesprofilen Edvin Törnblom luftade ämnet som det pratades om i sin podcast “Ursäkta” som rubrikerna var ett faktum.

Ebba Busch och Markoolio, Marko Lehtosalo, var ett par hävdade de:

– Tänk om det är ett skämt bara?, säger Edvin Törnblom.

– Nej, men det är det inte. De är ju ihop, säger Johanna Nordström.

Markoolio såg sig nödgad att gå ut och dementera det hela. Han och Ebba Busch hade ingen romans och de var inte ett par:

”Nej. Folk verkar ha tappat det”, skrev rapparen och radioprofilen till Hänt.

Markoolio dementerade bestämt ryktet.

KD-ledarens pressekreterare Andia Gemsjö svarade i sin tur kortfattat och bestämt angående den eventuella affären:

Annons

”Hej! Nej det är inget mellan dem”.

Här någonstans tycker man väl att turerna kring Ebba Busch, året efter hennes skilsmässa skulle ta slut. Men inte. Just nu pågår en infekterad rättslig fejd om det hus hon har köpt av 81-årige Esbjörn Bolin. I mars ska ärendet upp i Uppsala tingsrätt.

Den 20 augusti 2020 skriver parterna kontrakt, försäljningssumman ligger på 3,9 miljoner kronor. 300 000 kronor lägre än mäklarvärderingen eftersom det ligger skrot av diverse slag på tomten som behöver forslas bort.

Men redan dagen efter ångrar sig Esbjörn Bolin. Hans släktingar och hans juridiska ombud hävdar att Ebba Busch tjatat till sig att få köpa huset. Esbjörn Bolin säger till Expressen att han “känt sig pressad”. Men han minns inte detaljer från själva överlåtandet. Men sälja, det vill han inte längre.

Ebba Busch anklagades för att vara känslokall. Foto: TT

Röster inifrån KD: Riskerar förlora allt

När “Esbjörngate” når löpsedlarna stormar opinionen mot Ebba Busch. Hon anklagas för att bete sig känslokallt och för att ha lurat en äldre man. Beteendet kallas “direkt pensionärsfientligt” och när konflikten drar ut på tiden och eskalerar höjs anonyma röster inifrån KD att det här riskerar att kosta partiledaren karriären. Eller åtminstone skada den rejält.

Annons

Är skandalen kring husaffären ett resultat av att Ebba Busch helt bortser från att en ålderstigen pensionär ångrat sig, eller ligger dennes släkt bakom för att själva få ta större del av kakan?

– Jag har noga övervägt det här och som offentlig person finns också alltid det mediala perspektivet även vad gäller mitt privatliv. Men är det rimligt att man bara för att man är offentlig person ska anses vara rättslös? säger KD:s partiledare själv i ett uttalande.

Mer från Svensk Dam Plus

Annons