Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kamala Harris väg till världens mäktigaste kvinna – mörka bakgrunden

03 feb, 2021, 15:00 
AvAnna von Koch
Kamala Harris, 56, svors in som USA:s första svarta kvinnliga vicepresident med rötter i Sydasien.
Hon skrev då inte bara historia utan blev samtidigt en av världens mäktigaste kvinnor. Men vem är hon egentligen – och vilket mörker döljer sig i hennes förflutna?
Annons
Se när Kamala Harris svär vicepresidentedenBrand logo
Se när Kamala Harris svär vicepresidenteden

Kamala Devi Harris, föddes den 20 oktober 1964 i Oakland, Kalifornien. Hennes föräldrar var två 26-åriga färgade och ambitiösa forskarstudenter, som hade kommit till USA på stipendier. Mamman Shyamala Gopalan från Indien, för att studera näringslära och endokrinologi på Berkeleyuniversitetet i Kalifornien. Pappan Donald J. Harris från Jamaica för att forska i ekonomi vid samma lärosäte.

– Mina föräldrar föddes en halv värld ifrån varandra. Men som så många andra kom de till Amerika i jakten på en dröm. Och den drömmen var en dröm för dem själva, för mig och för min syster Maya, skriver Kamala på Instagram invid en bild där hon som bebis blir flaskmatad av sin mamma.

Maken Doug Emhoff, Kamala Harris, första damen Jill Biden och president Joe Biden.

Kamala Harris komplicerade relation till pappan

Föräldrarna var under studietiden djupt engagerade i medborgarrättsrörelsen, mot kolonialism och Vietnamkriget och det var vid ett sådant möte på universitetet de träffades. De började prata och kunde inte sluta.

Annons

I juli 1963 gifte de sig och året därpå föddes dottern Kamala. Det första ord hon lärde sig säga lär ha varit ”frihet”, det skanderades i protestmarscherna där hon från sin plats i barnvagnen bara hörde talkörerna och såg benen på demonstranterna.

När Kamala var drygt två år fick hon en lillasyster, Maya, som idag är advokat, och arbetar för henne i politiken.

– Vi skapade tidigt ett band som var okrossbart. När jag tänker på alla glada och utmanande stunder, samt stunder av övergång har vi alltid haft varandra, berättar Kamala i Washington Post.

Föräldrarnas skilsmässa när Kamala var sju år och systern fyra var just en sådan tuff period i livet som svetsade dem samman. Bråken – som till slut handlade om vårdnaden om döttrarna och vem som skulle ha vilka böcker – ville aldrig ta slut.

Kamala berättar i sin självbiografi ”The Truths we hold” återhållsamt om åren efter skilsmässan. Hur de träffade pappan då och då, men att det var hos mamma de bodde och uppfostrades.

Annons

Kamala talar inte gärna om sin far – som fortfarande är i livet och som är pensionerad professor i ekonomi från Stanford. 82-åringen har inte funnits med under hennes politiska karriär som senator i Kalifornien, inte heller under presidentkampanjen.

Mamman – som vigde sitt liv åt bröstcancerforskning och tragiskt nog själv i dog i tjocktarmscancer 2009 – har däremot haft en mer framträdande roll i hennes liv.

– Hon var en av få färgade kvinnor som hade en forskartjänst vid Berkeleyuniversitetet. Hon var 152 centimeter lång, men om du någonsin hade mött henne skulle du ha tänkt att hon var minst 2,15 meter lång. Det är på grund av henne som vi lärde oss att se en värld bortom oss själva. Att vara medveten och medkännande om alla människors kamp. Min mamma brukade alltid säga, "sitt inte och klaga över saker, gör något." Jag har försökt följa det rådet varje dag, säger Kamala.

Kamala Harris och systern Maya står varandra nära. Foto: TT

Syskonen utsattes för rasism

Indiska Shyamala förstod snabbt att hennes flickor skulle bli betraktade och behandlade som svarta och såg därför till att de blev ”stolta svarta flickor” med gott självförtroende. Ändå hände det att de utsattes för rasism och Maya har berättat hur storasyster Kamala då alltid fanns där och försvarade henne.

Annons

De fick med sig mammans indiska kultur och pappans jamaicanska, besökte regelbundet såväl en afroamerikansk baptistkyrka som ett hinduiskt tempel.

Båda föräldrarna kom från familjer med pengar och inflytande och tanken var att de skulle återvända till sina hemländer efter utbildningen i USA, men så blev det inte. Istället fick Kamala och hennes syster åka och besöka familjerna i Indien och Jamaica under barndomen.

Tolv år gammal flyttade Kamala med sin mor och syster till Montreal i Kanada, där mamman fick en ny tjänst och de började i franskspråkig skola. 17 år gammal återvände hon till USA, tog examen i statsvetenskap och nationalekonomi vid Howard University i Washington och en juristexamen på University of California.

Kamala Devi Harris

Född: 20 oktober 1964 i Oakland, Kalifornien.
Bor:
I vicepresidentens bostad, en 1800-talsvilla på 1 Observatory Circle i Washington.
Familj: Maken Douglas ”Doug” Emhoff och hans barn Cole, 25, och Ella, 21.
Gör: USA:s vicepresident sedan 20 januari 2021.
Passion: Matlagning och Converse-skor.

Hon fortsatte att klättra – från åklagare för grövre brott i Alameda County, till åklagare och distriktsåklagare i San Fransisco. 2011 valdes hon som första afroamerikanska kvinna till Kaliforniens justitieminister och chefsåklagare – en roll hon behöll tills hon i valet 2016 röstades in i USA:s senat. Hon lovade att skydda invandrare mot den då nyvalde presidenten Donald Trumps politik.

Annons

Som vicepresident förväntas hon också vilja reformera polis- och rättsväsendet i USA. Detta efter det att Black lives matter-rörelsen i månader hållit demonstrationer mot polisens övervåld mot svarta.

Kamala Harris och maken Douglas Emhoff.

Kamala Harris stora kärlek

Kamala har inga barn och har alltid fokuserat på jobbet, men 2013 hände något som förändrade det. Hon blev sammanförd med advokaten Douglas Emhoff, 56, genom en gemensam vän. De klickade omedelbart och Doug har beskrivit det som om de alltid hade känt varandra. Han ville aldrig att dejten skulle ta slut och dagen efter bröt han varenda datingregel genom att höra av sig och fråga när de kunde ses igen, med förevändningen ”jag är för gammal för att spela ett spel”.

Kamalas syster Maya vigde dem borgligt i Santa Barbara, Kalifornien den 22 augusti 2014 och Kamala blev bonusmamma till Cole och Ella.

Annons

– Cole och Ella kunde inte ha varit mer välkomnande. De är briljanta, duktiga, och roliga barn som har växt upp till enastående vuxna. Jag var redan kär i Doug men jag tror att det var Cole och Ella som fångade in mig på allvar, har Kamala berättat.

Hemma kallas hon för ”Momala” som på jiddisch betyder ungefär ”lilla mamma” – och också är en kombination av ”Kamala” och ”Mom”.

– När Doug och jag gifte oss, bestämde Cole, Ella och jag att vi inte gillade ordet bonusmamma. Istället kom de på namnet Momala”, förklarar Kamala i Elle.

Kamala Harris har en fin relation till bonusbarnen Cole och Ella. Foto: TT

Under årens lopp har Kamala dessutom blivit god vän med barnens mamma, filmproducenten Kerstin Emhoff, 53.

– Kerstin och jag började umgås och är nära vänner. Hon och jag blev en cheerleader-duo på Ellas simtävlingar och basketmatcher, ofta till Ellas förlägenhet. Ibland skämtar vi om att vår moderna familj nästan är lite för funktionell, säger Kamala och hyllar sin familj.

– De är min oändliga källa till kärlek och ren lycka. Jag är så tacksam för Doug, Kerstin och mest av allt – Ella och Cole. En sak kan jag säga säkert, mitt hjärta skulle inte vara helt, inte heller mitt liv, utan dem.

Annons