Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kravet på politikerna – slår larm efter elchocken: ”En krissituation”

16 feb, 2022, 16:30 
AvMax Byström
Pensionärer drabbades hårt av vinterns chockhöjda elpriser – och ingen vet när det ska smälla till nästa gång.
Nu kräver pensionärsorganisationen SPF Seniorerna att de politiska partierna lämnar oenigheterna vid dörren och sätter sig ner och löser frågan tillsammans.
”Vi kan inte ha en grupp människor som är så sårbara så att de inte klarar dessa kriser”, säger SPF:s ordförande Eva Eriksson.
Annons
Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsarBrand logo
Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsar

Även om regeringen utlovar ett räddningspaket till de hushåll som drabbades av vinterns höga elpriser så är Eva Eriksson och SPF Seniorerna irriterade. Samtidigt som den skakiga elmarknaden drabbar pensionärer hårt tycks det saknas vilja hos politikerna att lösa frågan långsiktigt.

– Flera av våra medlemmar har låg inkomst. Man har planerat sin vardag kring att man inte har så mycket pengar och då finns inget utrymme för så här stora ökningar, säger hon.

– Det handlar om att man kanske får en utgift som är tio procent högre än vad den brukar vara. Det är en dramatisk ökning för många pensionärer och det skapar jättestor oro.

Eva Eriksson menar att regeringens stöd under elkrisen inte räcker.

Att många äldre runt om i landet bor i villa och är beroende av eluppvärmning gör inte saken bättre. Trots att de sparar och snålar blir det svårt att hantera så plötsliga rörelser på elpriserna, menar Eva Eriksson.

Annons

”Tycker det är trist”

Efter nyår utlovade regeringen ett stöd till de hushåll med en elförbrukning på minst 700 kilowattstimmar för de höga räkningarna mellan december och februari. Men det räcker inte, menar SPF.

– Jag tycker att det är trist att man inte har kunnat enas partierna för att försöka lösa detta. Vissa säger sänkta skatter, medan andra säger att det är omöjligt. Andra talar om stöd.

– Om man tittar på grannländerna så har man ju både gett stöd till de som drabbas och sänkt elskatt, Istället för att bara rösta ner varandra har man försökt hitta gemensamma lösningar. Jag tycker att man kan kräva att partierna även här sätter sig ner och hittar en gemensam väg. Lös frågan!

– Det här är en krissituation, och vi kan inte stå där i slutet av februari utan att något har hänt, säger Eva Eriksson.

Många äldre har svårt att få pengarna att räcka till – särskilt vid oväntade kostnader.

Kritiken mot låga pensionerna

Hon ger också en känga till dagens pensionsnivåer.

– Det här visar ju bara hur sårbart pensionssystemet är. Vi kan inte ha en grupp människor som ska vara så sårbara så att man inte klarar dessa kriser. Det är kännbart för alla och speciellt för den grupp som har låga pensioner.

Annons

– Över en miljon pensionärer har så låga pensioner idag att de har under 14 000 kronor i månaden efter skatt. Dessa människor har ordning och reda på sin ekonomi, men även om de har det kan de omöjligtvis skapa en kalkyl för att klara av den här typen av oväntade händelser, med skyhöga elräkningar.

Annons