Stor sorg för Sveriges rikaste kvinna: Maken Peder död

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla har blivit änka.

Sveriges rikaste kvinna, redardrottningen Ane Mærsk Uggla, har sorg. I fredags förlorade hon sin man Peder efter 48 års äktenskap. Det skriver tidningen Berlingske.

Ane Mærsk Mc-Kinney Ugglas make Peder Uggla har avlidit i Stockholm, 74 år gammal. Det skriver tidningen Berlingske. Han sörjs närmast av sin hustru och av sönerna Robert och Johan. Familjen har också starka kungliga band, och bland de som sänt sina kondoleanser finns hela den danska kungafamiljen.

Ane Maersk Uggla och maken Peder Uggla på sonen Johans bröllop 2012.

Ane och Peder Uggla på sonen Johans bröllop 2012.

I Danmark beskrivs Peder Uggla som ”den hemlige svärsonen”, trots att han i 48 år var gift med Danmarks mäktigaste kvinna. Men han höll sig utanför familjens maktsfär och fokuserade i stället helt på sitt eget arbete som överstelöjtnant i marinen. Enligt uppgift var han den 14:e generationen sjöofficerare i adelsfamiljen Uggla.

Ane Uggla och relationen till kungafamiljen

kronprinsessan Mary och kronprins Frederik med Ane Uggla vid ett fartygsdop i Köpenhamn.

Ane och Peder Uggla hade en mycket nära relation till den danska kungafamiljen. Här var det kronprinsessan Mary och kronprins Frederik som var med vid dopet av Maersk-koncernens fartyg Maersk Majestic.

Ane Uggla med sin pappa Maersk Mc-Kinney Moeller. Till höger mamma Emma och systern Kirsten Olufsen.

Ane Uggla år 2000, arm i arm med pappa skeppsredaren, Maersk Mc-Kinney Moeller. Till höger mamma Emma och systern Kirsten Olufsen.

Här i Stockholm, där hon bor, är Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla mest känd som Ane Uggla, och hon toppar ständigt listorna över Sveriges mest förmögna kvinnor. Som överhuvud för den danska Maersk-koncernen med 80 000 anställda är hon också en av Danmarks mäktigaste företagsledare. I Köpenhamn är Ane Uggla helt enkelt en superkändis, men här i Stockholm vet nästan ingen vem hon är, och det är precis så hon vill ha det.

Danmarks mäktigaste kvinna Ane Maersk Uggla. Nu har hon blivit änka.

Danmarks mäktigaste kvinna. Nu har hon blivit änka, efter 48 års äktenskap.

LÄS MER: Kungen kommenterar coronakrisen i DN

LÄS MER: Magnus Uggla: “Fick mer närhet av hemhjälpen än av mamma”

Foto: TT.