Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Allt om keratosis pilaris – så blir du av med knottror på huden

01 nov, 2021, 14:51 
AvVeronica Henriksson
AvVeronica Henriksson
få bort knottrig hud och på armar
Keratosis pilaris, mer känd som knottrig hud (eller kycklinghud som det så härligt också kallas) kan vara irriterande för många och visar sig bland annat som prickar på armarna. Men det finns enkla lösningar på det vanliga hudproblemet. Här är allt om keratosis pilaris och hur du får bort knottrorna på huden.
Annons

Visste du att huden är kroppens största organ? Precis som ditt ansikte, behöver huden på resten av kroppen också tas hand om för att inte hamna i obalans. En hud i obalans kan till exempel resultera i torr och kliande hud, eksem eller knottror på armar och lår. Det sistnämnda kallas även keratosis pilaris, eller kycklinghud, och är en hudåkomma som sägs finnas hos 40-50 procent av oss.

Här är allt du behöver veta om keratosis pilaris och bästa produkterna som tar bort knottrorna på huden.

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är små plitor på huden som ofta sitter på lår, rumpa och överarmar. Ibland kan plitorna klia och huden kan också få en viss rodnad kring de små knottrorna. Knottrorna liknar på många sätt finnar, men beror på en överproduktion av keratin, vilket tillsammans med döda hudceller täpper igen hårsäckarna som i sin tur då skapar små knottror på huden. Keratosis pilaris kan bland annat bero på att huden är torr, men även ärftlighet spelar roll. Sveriges kalla och torra klimat kan också påverka

Annons

Finns det någon behandling mot keratosis pilaris?

Knottrorna är inte farliga och kräver ofta ingen behandling från läkare. Men kom ihåg, är du orolig eller har svåra problem ska du alltid kontakta en vårdcentral. Det är viktigt att inte klämma på de små plitorna. Det gör större skada än nytta och kan skapa en irritation och mer klåda och rodnad. Däremot kan du enkelt behandla keratosis pilaris hemma!

knottriga armar så blir du av med keratosis pilaris

Hur får man bort keratosis pilaris?

Exfoliering i form av syra är toppen för att behandla knottrig hud hemma. Undvik däremot en skrubb med grova korn för att inte riskera att irritera huden. När du duschar är det bra att använda milda rengöringar som inte torkar ut huden. Håll också huden mjuk och återfuktad med en kroppslotion. I dag finns ett fint utbud av många återfuktande lotions som också har exfolierande innehåll i form av AHA-, BHA- och PHA-syra

Annons

Kan man få keratosis pilaris i ansiktet?

Keratosis pilaris och finnar är olika saker, men däremot är det inte ovanligt att många har små knottror på framförallt kinderna. Det beror ofta på en yttorr hud och med rätt produkter kan du bli av med problemet.

Hur får man bort knottror på kinderna?

Underskatta aldrig en bra exfoliering! Genom att kontinuerligt peela ansiktet får du bort döda hudceller vilket på sikt resulterar i en klar och jämn hud. Exfolierande ansiktsvatten, en mild kornpeeling, syrapeeling – det finns många produkter att använda för att sopa bort de döda hudcellerna.

Här är de bästa produkterna mot keratosis pilaris och knottror på huden

Rengöring mot knottror på huden, SA Smoothing Cleanser – CeraVe

SA Smoothing Cleanser är en rengöring för ansiktet och kroppen. Den plånboksvänliga rengöringen innehåller bland annat salicylsyra (BHA-syra) som exfolierar samt ceramider och hyaluronsyra som återfuktar. Huden känns genast mjuk och följsam och efter några användningar har knottror minskat markant. I samma serie finns också en kroppslotion, SA Smoothing Cream, som även den gör magi för knottrig och torr hud (reklamlänk).

SA Smoothing Cleanser mot knottrig hud
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Mjukgörande duscholja, Body Oil Cleanser – Verso

Nya Body Oil Cleanser från Verso är den optimala duscholja, oavsett knottriga överarmar eller inte. Duscholjan innehåller solrosolja som gör huden härligt mjuk, utan att lämna någon hinna på hudytan. I duscholjan från Verso finns också havre som lugnar och gör susen mot rodnad samt salicylsyra som exfolierar. Ett måste, speciellt vintertid. Tillsammans med nya Body Lotion, som innehåller utslätande niacinamid, är knottror på huden ett minne blott (reklamlänk).

duscholja med bha-syra från verso
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Exfolierande body lotion, Skin Revealing Body Lotion 10% AHA – Paula's Choice

Skin Revealing Body Lotion 10% AHA är en återfuktande kroppskräm som samtidigt exfolierar med hela 10 procent glykolsyra! Torra spiror, glåmig hud och kliande knottror är ett minne blott med den här superhjälten i din dagliga kroppsvårdsrutin!

Skin Revealing Body Lotion 10% AHA från paulas choice
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Kroppslotion till natten, Magic Midnight Detox & Antioxidant Overnight Body Treatment – Mon Sun

Vill du istället packa in kroppen i en härlig (icke kladdig) nattmask är Magic Midnight Detox & Antioxidant Overnight Body Treatment din nya kompis i kvällsrutinen. Den veganska och otroligt väldoftande (vars noter påminner om doften i ett lyxigt spa) krämen innehåller AHA-syra och enzymet papain. Huden blir fantastiskt mjuk, bara över en natt och kroppslotionen behöver såklart inte tvättas av morgonen efter.

Annons
Magic Midnight Detox & Antioxidant Overnight Body Treatment från MonSun
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Kroppsskrubb, LCA fx160 2xfoliant Peel+Scrub – Priori

Har du keratosis pilaris är det extra viktigt att inte skapa en irritation kring knottrorna och krobbsskrubbar med korn bör användas med försiktighet. Men LCA fx160 2xfoliant Peel+Scrub är den perfekta kroppsskrubben som skrubbar snällt, utan att riva och skada hudbarriären. I skrubben finns små, finkorniga vaxkulorn som snällt polerar bort döda hudceller. Kroppskrubben innehåller också en hög halt AHA-syra och allantoin och bisabolol som samtidigt lugnar huden.

LCA fx160 2xfoliant Peel+Scrub kroppsskrubb
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Finkornig kroppsskrubb, The Ritual of Jing Body Scrub – Rituals

Rituals har många fina kroppsskrubbar i sitt sortiment. Favoriten The Ritual of Jing Body Scrub är en mild variant med små, små bambupartiklar som skrubbar lätt. Den krämiga kroppsskrubben gör huden mjuk och känns också återfuktande. Ett riktigt budgetkap!

skrubb från rituals
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: TT

Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
Annons