Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias älskade favorit – går i arv till Victoria och Sofia

01 jun, 2021, 13:00 
Drottning Silvia Chanel
Vad tar en drottning på sig till det viktiga jobbmötet? Svar: Ett säkert kort: Chanel-jackan!
Annons
Här är drottning Silvias underbara pärlor!Brand logo
Här är drottning Silvias underbara pärlor!

I går hade drottning Silvia ett viktigt webbmöte – hon invigningstalade om anti-dopning hemifrån den privata våningen på Drottningholm.

Och den vårfräscha looken?

Ja, den hade drottningen (eller i alla fall hennes kammarjungfru) letat fram ur garderoben: En mycket älskad favorit i repris, blåvitrutig och bandkantad och mycket tydligt inspirerad av en av drottningens stilikoner Coco Chanel (1883-1971).

Drottning Silvia
Drottning i gårdagens Chanellook, ett säkert kort.

Den kärleken är evig och trots att Coco dog året innan Silvia ens hade träffat kungen, så är hon en av dem som har haft störst inverkan över drottningens look.

Just den här lilla dräktjackan har hängt med i flera år och visar att Chanellooken är det perfekta hållbara valet. Senast vi såg den på drottningen var för tre år sedan, när hon gick på konsert hemma på Kungliga slottet tillsammans med sin kära man.

Annons

En annan av drottning Silvias stilhemligheter är att hon ofta väljer pärlor till chanellooken. Just i går var det en stor barockpärla som vilade strax nedanför hennes halsgrop, och det var faktiskt ett helt nytt grepp. Annars brukar det vara det lilla pärlhalsbandet som åker på.

Drottningens kärlek till den lilla bandkantade har för övrigt gått i arv vidare i familjen. Prinsessan Sofia var till exempel så här snygg i sin vita dräktjacka från svenska designern Veronica Wirta.

Prinsessan Sofia i Veronica Wirta
Prinsessan Sofia i sin chanellook från Veronica Wirta.

Kronprinsessan Victoria i drottning Silvias kläder

Och kronprinsessan Victoria har flera gånger fått äran att låna sin mammas äkta Chaneljacka, som här när hon invigde den stora modeutställningen på Millesgården i Stockholm 2017, och bjöd oss på de här kloka orden i sitt tal:

– Tack vare stor hantverksskicklighet är plaggen lika vackra i dag som när de skapades. De här klädskaparna gjorde hållbart mode långt innan hållbarhet blev modernt.

Kronprinsessan Victoria Drottning Silvia Chanel
Mor och dotter – i äkta Chanel. Till vänster drottning Silvia år 2004 – och till höger kronprinsessan Victoria i samma jacka, 13 år senare.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna, Erika Gerdemark/Kungliga Hovstaterna.

Annons