Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bråket kring kronprinsessan Victorias privatliv – då kom vändningen

05 maj, 2021, 04:00 
Kronprinsessan Victoria Haga slott
För precis ett år sedan dök han upp vid kronprinsessan Victorias sida – och skapade ett jättebråk.
Annons
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!Brand logo
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!

Oj, vilka upprörda känslor han väckte när han tumlade in på den kungliga arenan i maj 2020:

Kronprinsessan Victorias nya hund Rio, en åtta veckor gammal valp som råkade vara av blandrasen cavapoo, en mix mellan pudel och cavallier king charles spaniel.

Hunden Rio Cavapoo med Prinsessan Estelle och Prins Oscar
Hagahunden Rio, nu ett år, med sin lillmatte Estelle och lillhusse Oscar.

Att Sveriges kronprinsessa – förebilden Victoria – valde en blandrasvalp sände chockvågor genom Svenska Kennelklubben, där hunduppfödarna lägger ner tid, kraft och pengar på att avla fram så friska, sunda och rastypiska hundar som möjligt.

Några krävde till och med att kungen skulle lämna sin position som Kennelklubbens beskyddare, och läget blev inte bättre av att prinsessan Madeleine också hade skaffat en blandrasvalp några veckor tidigare.

Prinsessan Madeleine Prinsessan Leonore Prins Nicolas Hunden Teddy Labradoodle Kronprinsessan Victoria Hunden Rio cavapoo
Prinsessan Madeleines labradoodle Teddy (mix mellan labrador och pudel) och kronprinsessan Victorias cavapoo.

– Det var en spontan reaktion. Våra uppfödare tyckte att det var tråkigt att prinsessorna inte valde rashundar, för det är det vi arbetar för, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Annons

– Och när det gäller de här blandrashundarna, som kallas än det ena och än det andra, så är drivkraften inte alltid att få fram bra hundar. Många gånger är det pengarna som styr, särskilt som en del är beredda att betala 50 000 kronor för en cavapoovalp.

Kronprinsessan Victoria Årets Hetero QX-galan 2021 Fotograferad av Peter Knutson
Victoria med sin cavapoo Rio, porträtterad för QX-galan/Årets Hetero av Peter Knutson.

– Dessutom är prinsessorna förebilder och det är många som blir påverkade när de ser deras hundar i medierna. Men jag tycker inte att detta diskuteras så mycket inom Kennelklubben nu. Det är ingen större sak.

– Den bästa reklamen för oss är att kronprinsessan och hennes familj är hundägare, och bilden som togs på henne och hennes hund i samband med QX-galan var jättefin. Men vill de ha en hund till så hoppas vi att de tänker till och ställer frågan till oss.

Foto: Kate Gabor/Kungliga Hovstaterna, Peter Knutson/Årets Hetero/QX-galan, Rikard Collsiöö/Året med kungafamiljen/SVT, Prinsessan Madeleine/SVT, TT.

Annons