Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Daniel och Victorias känsliga överenskommelse väcker reaktioner utomlands

Kronsprinsessan Victoria och Daniel.

Victoria och Daniels överenskommelse väcker stora reaktioner utomlands.

Estelle & Oscar stjäl showen utanför Kungliga slottet!
0:41

Efter reklamen: Estelle & Oscar stjäl showen utanför Kungliga slottet!

(0:41)

Slå på ljud

Det har snart gått 12 år sedan Daniel och Victoria gifte sig den 19 juni 2010. I samband med bröllopet höll prinsen ett vackert tal som hyllades världen över.

– För nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna med en härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok. Vi blev vänner. Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon. De här åren med dig Victoria har flugit förbi, har varit de bästa i mitt liv, sa Daniel.

Men bara tolv dagar tidigare hade paret gjort en överenskommelse. De hade skrivit under ett äktenskapsförord – ett avtal mellan maka och make om vad som gäller som personlig egendom i händelse av en skilsmässa. Äktenskapsförordet innebär att Daniel inte får en portion av kungafamiljens förmögenhet vid en eventuell skilsmässa.

Överenskommelsen mellan Daniel och Victoria väcker uppmärksamhet utomlands

“All den egendom som omfattas av giftorättsreglerna och som Vi gemensamt eller var för sig äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe, skall med i § 3 nedan angivet undantag, vara enskild egendom”, står det i äktenskapsförordet.

Men trots att det har gått 12 år sedan papperna skrevs under fortsätter det att skrivas om äktenskapsförordet. Norska Se og Hør har skrivit en lång artikel om äktenskapsförordet i samband med ryktena om en skilsmässa som kungahuset dementerade i februari.

Paret fick Haga slott som en bröllopspresent av regeringen när de gifte sig. Men vid en eventuell skilsmässa så är det Victoria som får behålla slottet. Äktenskapsförordet säger dock att de möbler paret har köpt tillsammans kommer att delas lika.

Norska tidningen Se og Hør.

Avtalet som skrevs mellan Daniel och Victoria är dock inget unikt fenomen inom den svenska kungafamiljen. Ett liknande äktenskapsförord skrevs mellan kungen och drottningen innan de gifte sig.

Foto: TT

LÄS MER: Kungliga familjebilden väcker frågor! Carl Philip stoppad på grund av sjukdom

LÄS MER: Nya beskedet efter sjukdomskrisen i Let's dance – så ändrar TV4

LÄS MER: Jobbiga bilderna för Helena – väcker stora frågetecken inför rysaren