Därför blev miljardärsdottern Ghislaine Maxwell världens mest eftersökta kvinna

Därför blev miljardärsdottern Ghislaine Maxwell världens mest eftersökta kvinna

Stormrik, vacker, karismatisk – och eftersökt av alla. Vi berättar historien om Ghislaine Maxwell, miljardärsdottern som riskerar 35 år i fängelse.

Det är kvällen den 6 juli 2019. På en sommarvarm flygplats i New Jersey, utanför New York, landar affärsmannen Jeffrey Epsteins privatjet. Planet kommer direkt från Europa, direkt från Frankrike. Så snart 66-åriga Epstein klivit av planet, ett plan som fått öknamnet ”Lolita Express”, grips han av myndigheterna.

6 kungliga filmer & serier du bara MÅSTE se!
Slå på ljud

Jeffrey Epstein är ett känt ansikte över hela världen, men framförallt i USA. Bland hans vänner märks, bland andra, Amerikas president Donald Trump, regissören Woody Allen, skådespelaren Kevin Spacey, expresident Bill Clinton och så, förstås, brittiska prins Andrew.

Brottsmisstankarna mot Jeffrey Epstein är många. Och de är starka. 66-åringen anklagas för flera fall av trafficking och sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor. En del av flickorna ska ha varit så unga som 13 år. Både FBI och rättsväsendet i Florida har gjort grundliga utredningar kring Epstein.

Anklagelserna mot Jeffrey Epstein

Enligt myndighetspersonal ska Jeffrey Epstein ha betalat minderåriga flickor för att utföra massage och sedan ska han ha antastat dem. Brotten ska ha begåtts tidigt 2000-tal, i Florida och i New York.

Det är inte första gången Jeffrey Epstein anklagas för sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor. Tio år tidigare åtalades han faktiskt för samma brott.

Då, 2007, slapp Epstein rättegång i federal domstol. I blott 13 månader satt han i ett fängelse som han dessutom kunde lämna, dagligen, för att gå till jobbet.

Den 10 augusti 2019 har Jeffrey Epstein suttit häktad, utan möjlighet till borgen, i en månad och fyra dagar. Han har nekat till anklagelserna, som hade kunnat ge honom upp till 45 år i fängelse, om han fällts i domstol.

Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein 1992 på Givenchys modevisning i Paris.

Oklarheterna kring Jeffrey Epsteins död

På morgonen hittas han livlös i sin cell. Jeffrey har försökt ta sitt liv. Han förs till sjukhus, där han förklaras död. Dödsfallet omges av många frågetecken. Jeffrey borde ha blivit kontrollerad var 30:e minut av vakterna – men den rutinen följdes inte natten innan han hittades, uppger en källa med insyn för New York Times.

Sedan Jeffrey Epsteins död har konspirationsteorierna haglat. Många menar att Epstein blev mördad, tystad, för att inte avslöja allt han visste.

Jakten på Ghislaine Maxwell

Ungefär samtidigt som Jeffrey dog påbörjades jakten på Epsteins nära vän, och före detta flickvän, Ghislaine Maxwell, en kvinna som av många pekats ut som hans allierade, hans medbrottsling. Enligt Virginia Giuffre, kvinnan som har anklagat prins Andrew för att ha utnyttjat henne sexuellt, är Ghislaine Maxwell den person som sammanförde henne och den brittiska prinsen.

– Du ska göra med honom som du gör med Jeffrey, säger Virginia Giuffre att Ghislaine Maxwell ska instruerat henne, innan Virginia, blott 17 år gammal, enligt uppgift tvingades till att ha sex med prins Andrew, som vid tillfället var över 40 år.

I juli i år greps Ghislaine av FBI i New Hampshire. När hon nu åtalas riskerar hon 35 års fängelse. Men vad hon har att berätta, och vem hon berättar om, vill hela världen veta.

Vem är Ghislaine Maxwell

Men vem är då denna Ghislaine, kvinnan vars hemligheter en hel värld vill ta del av?

Ghislaine Noelle Marion Maxwell kom till världen den 25 december 1961. Att säga att hon föddes med silversked i mun är en underdrift. Ghislaine var yngst av nio barn och sin pappas stora favorit. Pappa Robert Maxwell är kanske mest känd som tidningsmogulen som ägde både New York Post och Daily Mirror. Dessutom satt han, bland annat, som parlamentsledamot för Labour.

Ghislaine med prinsessan Diana, 1984.

Ghislaine växte upp på en gigantisk slottsliknande herrgård, Headington Hill Hall, med över 50 rum. Hon pluggade på Oxfords anrika universitet och levde i den bekymmerslösa tillvaron som bara riktigt, riktigt mycket pengar kan invagga en människa i. Men allt detta skulle komma att ändras.

Ghislaine med sina föräldrar i Cannes 1987.

Ghislaine Maxwells pappas mystiska död

1991, då Ghislaine precis skulle fylla 30 år, dog hennes pappa under mycket mystiska omständigheter. Han föll av sin lyxyacht, som gick under namnet Lady Ghislaine, och drunknade. Var det en olycka, ett självmord eller rent av ett mord? Efter faderns död uppdagades det nämligen att han, trots sitt oerhört lyxiga leverne, varit djupt belånad, och att han dessutom hade svindlat sina anställda på deras pensioner.

Ghislaine Maxwell på Derby Day, Epsom, Storbritannien, 1991.

Familjens Maxwells förmögenhet försvann med faderns död. Ghislaine lämnade Storbritannien och flydde till andra sidan Atlanten, till New York, där hon startade om på nytt. I en liten lägenhet på Upper East Side började hennes nya liv.

På faderns begravning.

Bara en kort tid efter flytten till The Big Apple mötte Ghislaine Maxwell Jeffrey Epstein. De blev ett par.

Ghislaine Maxwell var vacker, spännande och hon hade ett sätt som har beskrivits som trollbindande. I och med att hon var uppvuxen i den brittiska överklassen kunde hon föra sig i alla sammanhang. Hon kunde konversera med vem som helst. Hennes bakgrund var både fascinerande och sorglig. Alla föll som furor för Ghislaine.

På event i England, 1998.

Jeffrey Epstein var vid det här laget ett namn att räkna med på Wall Street. Han förvaltade otaliga miljarder kronor, och blev själv rik på kuppen. Jeffrey hade pengarna och Ghislane stod för den sociala biten. De blev ett bra team. Ghislane hade dragningskraften som Jeffrey saknade, och via henne kom kändisarna: Donald Trump, paret Clinton, Naomi Cambell, Calvin Klein… Och så, förstås, massor av unga, okända, vackra tjejer.

Ghislaine Maxwell med prins Andrew på Royal Ascot, 2000.

– Varje snygg tjej i New York på den tiden blev inbjuden av Ghislaine till Jeffreys. Hennes jobb var att festa till hans sociala liv genom att få fashionabla unga kvinnor att komma dit, har bankrådgivaren, Euan Rellie, som själv var en återkommande gäst hos paret, berättat för tidningen The Cut.

Med prins Andrew på bröllop 2000.

Eftersom Ghislaine var kvinna så blev de unga tjejerna avslappnade i hennes sällskap. De anade inte oråd när hon bjöd in dem till den mycket äldre Jeffrey. Många av offren menar dock att de utnyttjades sexuellt av dem båda två, både av Jeffrey och av Ghislaine.

Virginia Guiffre har berättat för tidningen Miami Herald att det dessutom var Ghislaine Maxwell som berättade hur hon skulle uppföra sig runt Jeffrey Epstein:

Ghislaine Maxwell på event 2013.

– Träningen påbörjades omedelbart. Det handlade om allt från hur man suger av någon, hur man är tyst, underdånig, hur man ger Jeffrey det han vill ha. Mycket av denna träning kom från Ghislaine själv. Eftersom hon var kvinna förvånar det en att hon skulle låta sådana saker ske. Inte bara låta det ske, utan grooma någon till att göra det, berättade Virginia Guiffre.

Efter Jeffrey Epsteins fängelsevistelse 2007-2008 syntes Ghislaine och den tidigare pojkvännen inte längre på bild ihop. Åren gick och Ghislaine Maxwell rörde sig längre och längre ifrån rampljuset. Hon hade inte längre någon fast bas i New York utan tycktes mest befinna sig på resande fot.

Gripandet av Ghislaine Maxwell

Efter Epsteins död trappades jakten på Ghislaine upp. Och i somras, ett år efter expojkvännens självmord, greps hon till slut.

I förhör uppger dock Maxwell att hon aldrig gjort något brottsligt i hela sitt liv.

En av de senare bilderna på Ghislaine Maxwell, 2015.

– Jag kan inte komma på att jag gjort något olagligt, har hon slagit fast enligt CNN.

– Jag såg aldrig några olämpliga aktiviteter mellan minderåriga och Jeffrey, har hon sagt som svar på frågan om Epstein haft sex med sina massörer.

Audrey Strauss presenterar anklagelserna mot Ghislaine Maxwell 2020.

Kring detta går dock meningarna isär. Å det grövsta.

– Maxwell spelade en avgörande roll i att hjälpa Epstein att identifiera, bli vän med och grooma minderåriga offer för övergrepp. I vissa fall deltog hon i övergreppen, sa den amerikanska åklagaren Audrey Strauss vid en presskonferens i New York, strax efter gripandet av Ghislaine Maxwell sommaren 2020.

Åklagaren fortsatte:

– Hon gillrade fällan. Hon låtsades vara en kvinna som de kunde lita på.

Mer Svensk Dam Doku hos Svensk Damtidning:

Allt om svartsjukedramat kring prinsessan Madeleine

Så avslöjades sanningen om prins Daniel

Därför tillbringade Walther Sommerlath sin sista tid i Sverige

Foto: TT