Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeth flyttar – kommer inte tillbaka

07 mar, 2022, 16:00 
Drottning Elizabeth

Åldern börjar ändå ta ut sin rätt – och nu står det klart att 95-åriga drottning Elizabeth har fattat sitt beslut.

Annons
Kungligheterna som haft covid-19!Brand logo
Kungligheterna som haft covid-19!

Drottning Elizabeth klarade covidkrisen, och i dag var hon tillbaka på jobbet för att ta emot Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som är i London för att träffa sin brittiska motsvarighet Boris Johnson angående kriget i Ukraina.

Och ser du blommorna? De gick helt i Ukrainas färger gult och blått – en gest av solidaritet från drottning Elizabeth till det ukrainska folket.

Drottning Elizabeth med Justin Trudeau på Windsor Castle
Första bilden efter covid: Drottning Elizabeth hemma på Windsor – med en mycket charmad Justin Trudeau.

Samtidigt står det klart att det är stora förändringar som väntar i det brittiska kungahuset. 95-åriga drottning Elizabeth har fattat sitt beslut:

Annons

Nu lämnar hon Buckingham Palace bakom sig, det slott där hon i hela 70 år har haft sitt officiella residens: En ombonad privatvåning med nio rum och fönster som vetter ut mot den stora parken på slottets gavel och baksida.

Buckingham Palace i London
Drottning Elizabeth stängde Buckingham Palace i början av pandemin och nu står det klart att hon inte kommer att flytta tillbaka.

Drottning Elizabeths väljer Windsor

I stället kastar hon nu ankar för gott på Windsor Castle – 1 000 rum stort och 1000 år gammalt. Ett avsteg från traditionen eftersom Buckingham Palace har varit den brittiska regentens officiella residens i 185 år.

Drottning Elizabeths privata våning på Windsor Castle
Innanför de här fönstren ligger den – drottning Elizabeths privata våning på Windsor. Och nu kommer hon bo här permanent.

Men den dag prins Charles tar över efter sin mor och han och Camilla blir Storbritanniens nya kungapar, då kommer de att flytta in på Buckingham Palace igen och göra det till sitt.

Annons

Än är tiden dock långt ifrån mogen och dessutom pågår det just nu mycket stora renoveringar på slottet mitt i London – och de beräknas inte vara klara förrän tidigast om fem år, det vill säga framåt 2027.

Drottning Elizabeth i The Oak Room på Windsor Castle
Drottning Elizabeth i sin väl insuttna fåtölj hemma i The Oak Room, hennes kombinerade arbets- och vardagsrum på Windsor Castle.

Foto: TT, Helena Wiklund/Svensk Dam.

Annons