Drottning Elizabeths stora oro för prins Philip – britterna befarar det värsta

drottning Elizabeth och prins Philip

Prins Philip är 99 år och stålmannen i den brittiska kungafamiljen – men efter beskedet att han lagts in akut så fruktar britterna det värsta.

Man kan bara ana den stora oro som drottning Elizabeth, 94, nu måste känna: Hon och hennes Philip, 99, har levt sida vid sida i hela 73 år. Och han må ha en vilja av stål, men fyller man 100 år i juni så är kroppen ändå skör.

Själv är Elizabeth kvar på Windsor Castle, men hennes tankar finns nog hos prins Philip som sedan i går kväll vårdas på King Edward VII-sjukhuset i centrala London.

Drottning Elizabeth Prins Philip Bröllopsdag Gifta 73 år

Elizabeth och Philip hemma i soffan i november, när de firade de sin 73-åriga bröllopsdag.

Brittiska hovet uppger att prins Philip är inlagd av försiktighetsskäl och att det var ett beslut som fattades av hans livmedikus. Det ska heller inte vara Covid-19-relaterat.

Philip ska enligt hovet ha känt sig dålig ett antal dagar – och hans inläggning sammanfaller med beskedet om att prins Harry och Meghan Markle inom kort kommer att tala ut i Oprah Winfreys amerikanska tv-show, ett agerande som har väckt stark kritik i Storbritannien. Själv är Philip känd för att reagera häftigt på sådant som han anser är illojalt mot kungahuset, men om detta faller inom den ramen är inte på något sätt belagt.

LÄS MER: Brittiska hovets besked om prins Philip

Det finns också ljuspunkter: Efter att han anlänt till King Edward VII-sjukhuset från Windsor Castle i går kväll så ska prins Philip ha kunnat gå in för egen maskin. Och sitt vaccin mot Covid-19 fick han redan i slutet av december.

Prins Philip sjuk – vårdas på sjukhus i London

Prins Philip Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth med sin Philip.

Nu kommer prins Philip att få tillbringa de närmaste dagarna på sjukhuset, vilket i sig kan vara en risk för att bli smittad av coronaviruset. Både han och drottningen är dock som sagt vacccinerade och bör ha ett skydd mot Covid-19.

Drottning Elizabeth och prins Philip – så har de levt under pandemin

Att drottning Elizabeth och prins Philip har klarat pandemin så pass bra så här långt beror förstås också på att de befinner sig i en ohyggligt strikt isolering. Personalstyrkan på Windsor Castle är nerbantad till ett mininum och bor på slottet i långa perioder i sträck, utan att träffa sina familjer. Och innan de går på sina maratonpass måste de tillbringa två veckor i karantän innan de får komma i närheten av den brittiska kungafamiljens seniorer.

Drottning Elizabeth Prins Philip Brittiska parlamentet

Ett strävsamt par: 73 år i nöd och lust!

LÄS MER: Sanningen om prins Philips hälsa

LÄS MER: Första bilden på länge: Grattis prins Philip 99

LÄS MER: Sorgebeskedet från drottning Elizabeth: Stänger ute familjen

Foto: TT.