Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe skakas av familjetragedi – dödsfallet bekräftat

11 jan, 2023, 09:30 

Danmarks drottning Margrethe skakas av ett dödsfall i familjen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victorias utpekade svärfar död – djupa sorgen i svenska kungafamiljenBrand logo
Victorias utpekade svärfar död – djupa sorgen i svenska kungafamiljen

Hela kungliga världen är i sorg. Det var under tisdagskvällen som beskedet kom att Greklands exkung Konstantin avlidit 82 år gammal, efter ett sjukdomsfall och en sista tid präglad av hälsokamp.

Detta har såklart tagit extra hårt på Danmarks drottning Margrethe, som delar en nära relation till Konstantin.

Danska kungahuset i chock efter dödsfallet

Det är ju nämligen så att Konstantin är gift med Margrethes syster Anne-Marie, som en gång var Greklands drottning. Hon var ynka 18 år gammal när hon sa ja till sin kung 1964, men de träffades redan första gången när hon var tretton år gammal.

Greklands exkung Konstantin och exdrottning Anne-Marie
Greklands exkung Konstantin och exdrottning Anne-Marie.

Men det blev ingen långlivad kung och drotting-saga. Ganska snart tog monarkin i landet en vändning. Tre år efter att Konstantin blev kung, ledde han en misslyckad kupp av militärjuntan som ledde till att han tvingades till landsflykt. Några år senare avskaffades monarkin som statsskick, efter en folkomröstning. Titeln behöll han dock in i det sista, men benämndes då som exkung, och Anne-Marie har titeln drottning, eller ex-drottning.

Annons

Det tragiska dödsbeskedet skakar självklart om Anne-Marie som mist sin stora kärlek, men det är många som har fina minnen av Konstantin och som nu sörjer honom djupt.

Förutom de självklara kopplingarna till det danska kungahuset finns det även ett starkt band till Sverige. Anne-Marie är ju kungens kusin.

Drottning Margrethes stora sorg – svågern död

Att Konstantin nu gått ur tiden innebär såklart en stor sorg för drottning Margrethe, som redan nu har det turbulent. I och med det omskrivna titelbråket är det redan motvind för henne – och nu blir det bara jobbigare. Nu har de tre danska prinsess-systrarna dessutom en dyster sak gemensamt. Anne-Marie, Margrethe och Benedikte är alla tre änkor.

Margrethe och Konstantin hade såklart en oerhört fin relation, de kände ju varandra i många år. Hon var ju hans svägerska.

Drottning Margrethe och ex-kung Konstantin
Margrethe och Konstantin hade ett fint band.

Den sista tiden kämpade Konstantin med hälsan, och de flyttade 2022 ner till Aten ha nära tillgång till vård. De har tidigare bott i både London och Grekland, men det råder ingen tvekan om vart hjärtat fanns.

– Som sagt, mellan min man och mig har det alltid varit lyckligt, men nu gör omgivningen oss ännu gladare. För vi är där vi vill vara. Hemma i Grekland. Vi började här, vi är tillbaka igen. Cirkeln är sluten, sa Anne-Marie till Billedbladet 2014 efter att de flyttade dit från London.

Foto: TT

Annons