Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias oro – efter Carl Philips beslut med gravida Sofia

18 mar, 2021, 19:22 
Ska historien upprepa sig? Det är den stora oron på slottet inför prinsessan Sofias förlossning.
Annons
Kungligheterna som väntar smått 2021!Brand logo
Kungligheterna som väntar smått 2021!

Visste du att kungen missade prins Carl Philips födelse? När larmet gick den där majdagen 1979, och det stod klart att det var dags för 35-åriga drottning Silvia att föda – för övrigt hennes första hemmaförlossning – så var kungen långt bort. Ja, till och med utomlands.

Hans släkting Lennart Bernadotte fyllde nämligen 70 år och hade stor fest på sitt slott Mainau vid Bodensjön. Och kungen hade därmed 180 mil hem till Stockholm.

Han kastade sig iväg, men när han väl hade hunnit fram till Stockholms slott, så var hans son – Sveriges nya kronprins – redan född i ett av rummen.

Kungen med sin nyfödde son prins Carl Philip.

Nu ska det sägas att prins Carl Philip kom till världen ett par veckor tidigare än beräknat, annars hade ju kungen inte åkt utomlands.

Annons

Men med detta i minne är det förstås inte konstigt att drottning Silvia månar lite extra om de blivande trebarnsföräldrarna Carl Philip och Sofia, särskilt i dessa pandemitider. Det gäller ju att prins Carl Philip inte blir förkyld eller drar på sig någon infektion – eftersom det skulle innebära att prinsessan Sofia skulle kunna bli tvungen att föda ensam. Sådana är ju restriktionerna just nu.

Men den försiktigheten gick ju inte att hålla i och med att de fick rycka in och täcka upp för covidsjuka Victoria och Daniel vid minnesceremonin i förra veckan. Och därav oron.

Drottning Silvia.

Hovets informationschef Margareta Thorgren lyfte fram samma sak när vi talade med henne tidigare i veckan:

– Nu är ju prinsessan höggravid, vilket gör att det är väldigt viktigt att prinsparet håller sig friska och åtskilda från andra, inför den kommande födseln.

Prinsessan Sofia räknar ner.

Är födseln planerad till Danderyds sjukhus, som de två tidigare?

– Det är ingenting som vi kommunicerar.

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.

Annons