Drottningen spelades in i smyg– det hon sa har skapat skandal

Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth har skapat skandal med några ord som blev inspelade i smyg.
Slå på ljud

Drottning Elizabeth har upplevt extremt mycket under sin tid på tronen. Och det har också Storbritannien i stort. Tänk hur många händelser, kriser, skiften, katastrofer och triumfer som landet varit med om sedan Elizabeth tillträdde tronen 1952, 26 år gammal.

Ändå har Elizabeth lyckats hålla sig till plikten. Som statschef ska drottningen avstå från att uttala sig politiskt i alla lägen – oavsett hur starkt hon känner som privatperson.

Drottning Elizabeth spelades in i smyg – orden skapar skandal

Men frågan är om hon bröt mot den här heliga regeln igår, torsdag. Det är en av de stora snackisarna i Storbritannien idag.

Det har nämligen släppts ett videoklipp där Elizabeth står och diskuterar med sin svägerska, Camilla Parker-Bowles, och Elin Jones från den walesiska nationalförsamlingen.

Trion pratar om COP26, FN:s stundande klimatkonferens, när drottningen plötsligt ger röst åt ett stort missnöje. Elizabeth förefaller vara missnöjd med världsledare som inte gör tillräckligt för att avstyra den hotande klimatkatastrofen. Mer konkret: som fortfarande inte sagt huruvida de dyker upp på konferensen eller ej.

Så här säger Elizabeth, enligt brittiska medier:

– Är det inte märkligt... Jag har hört så mycket om COP... men vet forfarande inte vem som kommer, har ingen aning. Vi känner bara till vilka som inte kommer... Det är riktigt irriterande när de pratar men inte lever upp till det, säger Elizabeth.

"Var inte avsett för allmänhetens öron"

Elizabeth sa inte detta i ett formellt tal, men väl i ett offentligt sammanhang, under den walesiska nationalsamlingens sammanträde. Därför har det diskuterats flitigt huruvida Elizabeth faktiskt stod för ett politiskt ställningstagande – ett av mycket få under hennes snart 70 år på den brittiska tronen.

Men Nicholas Witchell, kunglig reporter på BBC, har klivit in och försvarat drottningen.

– Jag tycker inte att man kan säga att hon lägger sig i politiken, för det hon sa här var egentligen inte avsett för allmänhetens öron. Men det var definitivt kommentarer som ger en insikt i hur hon tänker, säger han.

– Hon säger saker som flera i hennes familj har sagt tidigare.

LÄS MER: Lars Lerin berättar – julen han var nära att förlora allt

LÄS MER: Babben Larssons liv med nya kärleken: "Största lyckokänslan"

LÄS MER: Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt