Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter sprickan mellan kungen och Victoria – prins Carl Philip tog illa vid sig

20 aug, 2023, 16:00 
Vendela Lönnqvist
Ajdå...
Ajdå...

Ett omtalat uttalande gjorde hela kungafamiljen ledsna, menar experten.

Annons
Bekräftat: Hagasessorna återförenade • Daniel avslöjar allt i SVT • Kungen & Silvia på romantisk resa – 3 kungliga snackisar från vecka 33!Brand logo
Bekräftat: Hagasessorna återförenade • Daniel avslöjar allt i SVT • Kungen & Silvia på romantisk resa – 3 kungliga snackisar från vecka 33!

I början av året kom kungen än en gång i centrum för uppmärksamheten när SVT sände dokumentären "Sveriges sista kungar", skapad av dokumentärfilmaren Göran Ellung.

I dokumentären delar kungen med sig av sina tankar om tronföljden och den betydande förändring som skedde efter prinsessan Victorias födelse, då hon blev kronprinsessa och tronarvinge istället för hennes bror.

Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”Brand logo
Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”

"Blev ett himla liv"

Kungens uttalande om situationen och hans åsikt om att det var fel att beröva Carl Philip hans titel har varit i centrum för diskussion

– Det blev ett himla liv, men det som inte har framkommit är att under intervju nummer två betonade kungen vilken stor resurs Victoria alltid har varit. Det klipptes bort, berättar hovexperten Roger Lundgren, som är aktiv med sin bok "Kungen 50 år på tronen – en biografi".

Annons

Carl Philip blev upprörd

Roger Lundgren ger också insikt i hur prins Carl Philip reagerade på händelsen:

– Han står sin pappa och sin syster nära. Hela familjen blev jätteledsna, avslöjar han och betonar att kungen inte hade någon avsikt att splittra familjen med sina uttalanden.

Idag har Carl Philip, trots att han inte väntas bli kung, hittat rätt i livet. Enligt Lundgren är han "nöjd med sin tillvaro" men att han "tog illa vid sig" när diskussionen väl var på kartan.

"Svårt att uttrycka sig"

En viktig nyans är att kungens ursprungliga uttalande inte hade för avsikt att favorisera Carl Philip som kronprins.

– Han har svårt att uttrycka sig ibland och uttalade sig främst om att han tyckte att det var konstigt att ändra i tronföljden retroaktivt, förklarar Lundgren.

Annons

Gick med på en till intervju

Men Göran Ellung har en helt annan syn på kungens reaktion.

– Det är helt fel. Efter intervju nummer ett ville man från informationsavdelningen att jag skulle ställa några frågor så att kungen fick uttrycka sig positivt om kvinnlig tronföljd, men det hade han ingen lust till, säger dokumentärfilmaren till Aftonbladet.

Ellung gick med på en intervju nummer två, varpå hovet bett kungen att uttrycka beröm och vara imponerad av kronprinsessan Victoria.

– De sa att Victoria riskerade att ta illa vid sig annars. Men kungen valde att uttrycka sig likadant vid den andra intervjun. Med tilläget att han tyckte att Victoria var engagerad och känner ansvaret redan nu. Vilket finns med i filmen. Han hade ett budskap och ville väldigt gärna framföra det, säger Göran Ellung som också säger att han förstår om familjen tagit illa vid sig.

Annons