Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Elaka påhoppet på prinsessan Birgitta

28 jan, 2021, 15:00 
Prinsessan Birgitta
Kungens 84-åriga syster prinsessan Birgitta har blivit attackerad – och kan inte försvara sig.
Annons
12 oförglömliga bilder på prinsessan Birgitta & Hansi!Brand logo
12 oförglömliga bilder på prinsessan Birgitta & Hansi!

Att vara kunglig har sin guldkant, men en hel del på minuskontot också – och dit hör att medlemmarna i kungafamiljen egentligen aldrig kan försvara sig offentligt när de blir utsatta för påhopp.

För ett av de senaste står Aftonbladets nöjesskribent Frans Strandberg, 24, som skriver under signaturen Tramsfrans och säger sig stå för ”Sveriges viktigaste analyser av Kändissverige”.

Frans Strandberg Aftonbladet Tramsfrans
Frans Strandberg in action.

I sin summering av år 2020 ger han sig på prinsessan Birgitta, 84, och utnämner hennes vistelse hos kungaparet på slottet Stenhammar till ”Årets sociala utsatthet” med motiveringen ”När prinsessan Birgitta satt i karantän på Stenhammars slott och sa att hon var hemlös.” Dock utan att nämna något om bakgrunden till att hon uttryckte sig så.

Annons

I mars 2020 var Spanien ett av de länder som var allra hårdast drabbat av coronaviruset. Prinsessan Birgitta, som till vardags bor på Mallorca och som med sin ålder och tidigare hjärtproblematik i hög grad befinner sig i riskgrupp, blev uppringd av kungen och drottning Silvia som undrade om hon inte ville komma och bo hos dem på Stenhammar i Sörmland, där de själva hade isolerat sig.

På Stenhammar blev prinsessan Birgitta sedan kvar i nästan två månader på grund av Spaniens nationella nödläge, och det var i slutet av den perioden som hon i en intervju med Expressen uttryckte sin oro över framtiden och över att inte veta när hon skulle kunna återvända hem igen:

– Det jag ser fram emot mest av allt nu är att komma till Mallorca, måste jag säga. Till mitt hem. Att vara hemlös känns inte så jättebra inte. Ovissheten är hemsk – kan man komma tillbaka? Och i så fall när, var och hur?

Prinsessan Birgitta
Prinsessan Birgitta satte ord på sin hemlängtan.

En djupt förståelig reaktion i prinsessan Birgittas utsatta läge. Men som alltså ett halvår senare blev föremål för Aftonbladets kungliga ”satir”. Roligt? Eller inte? Avgör själv.

Foto: TT, Tommy Holl/Svensk Damtidning.

Annons