Elizabeths oro för William – efter otäcka händelserna

Drottning Elizabeth är mycket orolig för sitt barnbarn prins William. Så pass orolig att hon inte kan sova om nätterna.

Slå på ljud

Något inte alla vet om den brittiska kungafamiljen är att både prins Charles, prins William och prins Harry har flygcertifikat. Att flyga var även ett stort intresse hos prins Philip, som avled tidigare i år, 99 år gammal.

Och att kunna flyga på egen hand har definitivt sina fördelar. William brukar utnyttja detta genom att köra hela familjen i helikopter mellan deras hem i London och landstället i Norfolk.

Men det är inte alla som uppskattar detta. Faktum är att Williams farmor, drottning Elizabeth, flera gånger har vädjat till honom att sluta med detta, framförallt i dåligt väder.

Drottning Elizabeths oro för barnbarnet William och familjen

Drottningen är nämligen mycket orolig för att något hemskt ska ske när hennes barnbarn, hans fru Kate Middleton, och barnbarnsbarnen George, Charlotte och Louis reser fram och tillbaka i en helikopter.

Elizabeth ska till och med ligga vaken om nätterna och våndas över detta, berättar källor för The Sun.

– Hon vet att William är en kapabel pilot men hon tycker inte att det är värt att ta risken, att de alla fem flyger tillsammans, och vågar inte ens tänka på vad som skulle kunna ske. Det skulle utlösa en konstitutionell kris, berättar källan.

LÄS MER: Prins William mystiskt skadad – bilden väcker frågor

Prins William pilot helikopter

William har arbetat som pilot i militären!

Foto: TT

Oskrivna regeln: Tronföljare ska inte flyga ihop

Något som även spelar in i detta är att det finns en oskriven regel som säger att två tronarvingar inte bör flyga ihop.

Prins Charles står först på tur att ta över tronen efter sin mor, och därefter kommer William, och på plats tre hamnar åttaårige George.

Familjen ska dock ha lyckats komma ifrån denna regel, då William frågade sin farmor om lov, när han ville resa tillsammans med sin familj till Australien för några år sedan. Drottningen accepterade då detta.

Prins Charles flygkrasch 1994

Drottningen har minst sagt en grund till hennes oro. Det finns nämligen flera brittiska kungligheter som, genom tiderna, har omkommit i just flygolyckor.

Elizabeths farbror prins Prins George, hertig av Kent, omkom i en militärflygkrasch 1942, 40 år gammal. Och drottningens pappas kusin, Prins William av Gloucester, var bara 30 år gammal när han dog 1972, i en "flygföreställning".

Dessutom har hennes egna son Charles varit med om en skrämmande flygkrasch 1994, 46 år gammal. Som tur är skadade sig ingen, förutom planet.

Prins Charles prins Harry

De brittiska prinsarna har ett gemensamt intresse!

Foto: TT

LÄS MER: Dianas stenhårda regel – tog prinsarnas julklappar

LÄS MER: Kris i England! Elizabeth sjukskriven och familjemedlemmarna sviker