Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Estelle skriver historia – unika händelsen efter uppmärksammade beslutet

07 apr, 2024, 09:00 
Vendela Lönnqvist
TT, Thron Ullberg/Kungl.Hovstaterna
Estelle är faktiskt helt unik!
Annons

Kronprinsessan Victoria är en solklar kunglig favorit bland det svenska folket för hennes värme, jordnära natur och brinnande passion för en bättre värld.

Och det är ju underbart att höra i och med att hon uppfostrar vår blivande drottning, prinsessan Estelle, som redan nu visar tecken på liknande egenskaper.

Hör Estelles gulliga ord till Oscar!Brand logo
Hör Estelles gulliga ord till Oscar!

Estelles vardag – Campus Manilla och drottningskolan

Idag är hon dock relativt nyss fyllda 12 år och har förhoppningsvis en lång väg kvar innan hon en dag tituleras som drottning av Sverige.

Det är sedan tidigare uttalat att både Victoria och prins Daniel varit måna om att både Estelle och deras son prins Oscar ska få en så normal uppväxt som möjligt, trots deras kungliga börd.

Experten om Estelle: "En helt annan värld"

För tillfället går både Estelle och Oscar i skolan, mer specifikt på Campus Manilla på Djurgården. Men drottningskolan består – Estelle representerar ju ständigt kungahuset var hon än går, förklarar hovexperten, historikern och Victorias gamla privatlärare i historia Herman Lindqvist för Svensk Damtidning:

Annons

– De måste tänka på hur hon ser ut hur hon är klädd, hur hon för sig. Alltid gå från programpunkt a till b och inte fladdra omkring. Det är en helt annan värld. Dessutom måste ju Estelle lära sig saker som inte andra barn behöver, hon behöver lära sig flera språk, vet och etikett och ceremonier som de andra kungabarnen inte kommer behöva.

Så blir Estelle som drottning – enligt historikern

Enligt honom är Estelle en lovande drottning sett till hur hon för sig i de offentliga rummen.

– När hon är i publika sammanhang så för hon sig som att hon vet att hon representerar och är iakttagen. Hon verkar klara det väldigt bra och tycker det är roligt, precis som sin mor. Det verkar lovande faktiskt, hon är väldigt gullig.

Annons

Successionsordningen ändrades

Det har däremot inte alltid varit en självklarhet att Estelle en dag ska ta över tronen. Den 1 januari 1980, året då Victoria skulle fylla tre år, ändrades successionsordningen.

Det innebar att Sverige ändrat lagen så att kvinnlig tronföljd började gälla. Victoria blev kronprinsessa och tronarvingen gäller oberoende av kön – kunglig historia hade skrivits.

Prinsessan Estelles kungliga succé – exklusiv film inifrån festen!Brand logo
Prinsessan Estelles kungliga succé – exklusiv film inifrån festen!

Kungens uppmärksammade ord: "Ganska märkligt"

Det var nämligen prins Carl Philip, född 1979, som var tänkt som Sveriges framtida kung från början eftersom endast söner kunde ta efter som statschef tidigare.

– Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag.

Estelle är helt unik

Kungens ord väckte stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Men det visade sig senare vara lugna puckar mellan Victoria och pappa kungen, som sågs tillsammans ute i skidbacken kort därefter.

Att den svenska successionsordningen moderniserades har också gjort att Estelle är unik av sitt slag. Hon är nämligen den första svenska prinsessan som föddes som arvprinsessa med rätten att ta över tronen.

Annons