Prinsessan Estelles situation skapar skriverier i utlandet – efter kungens utspel

15 apr, 2023, 11:00 

Nu uppmärksammas prinsessan utomlands.

Annons

Prinsessan Estelle är bara elva år gammal, men har redan hunnit bli ett kungligt proffs. Det gäller att börja i tid, det är ju hon som en dag kommer ta över tronen.

Men just frågan om kvinnlig tronföljd har väckt stor uppmärksamhet på sistone, efter kung Carl Gustafs utspel i vintras. Nu uppmärksammas prinsessan Estelles ovanliga situation.

Kungens kontroversiella uttalande chockar
Kungens kontroversiella uttalande chockar

Kungens kritiserade utspel – så påverkades relationen med Victoria

Kronprinsessan Victoria är först i tronföljden, och det är hon som kommer bli vår nästa drottning. Men det var inte självklart, utan hon blev tronarvinge efter en retroaktiv lagändring som införde kvinnlig tronföljd.

Istället var det prins Carl Philip som under sin första tid var kronprins, trots att han föddes efter henne.

Annons

– Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, sa kungen i en SVT-dokumentär i vintras.

Ett uttalande som skulle väcka stor medial uppmärksamhet – går kungen emot Victoria? I kungahuset var det däremot lugna puckar. Hovet meddelade att det inte är en stor grej i familjen, och bara dagar efter uttalandet var far och dotter ute i skidbackarna.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf på skidor
En mycket viktig bild – som visade att relationen inte påverkats av all rabalder.

Prinsessan Estelles situation lyfts utomlands

Men ännu har man inte glömt kungens uttalande. Det är också mycket eftersom kronprinsessan Victoria är så omåttligt populär, och prinsessan Estelle likaså – vissa har menat att kvinnlig tronföljd är avgörande för monarkins överlevnad.

Annons

I brittiska Daily Mail dras kungens utspel upp på nytt. Det är i ljuset av prinsessan Estelle som framtida drottning, och den lagändring som gjort det möjligt för henne att ta över tronen.

"Efter att ha reflekterat över förändringen i en intervju med den lokala nyhetskanalen SVT tidigare i år sa Estelles morfar kung Carl Gustaf att han kände att det hade varit orättvist att tillämpa den nya lagen på sina barn efter att de redan fötts." Skriver sajten och fortsätter med ett citat från kungen:

– Det är knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar inte klokt, sa han.

"När intervjuaren frågade honom om det hade varit orättvist att frånta sin son hans titel efter att han redan hade fötts, svarade han: "Ja, jag tycker det." Skriver Daily Mail.

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och kung Carl Gustaf fotas i slottet
En regent och hans efterföljare.

Foto: TT

Annons