Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ewa Westling reagerar – efter händelsen med Victoria i Ockelbo: "Jobbigt"

25 mar, 2024, 15:00 
Det var helt oväntat. Prinsmamman Ewa Westling reagerade direkt.
Annons

Innan prins Daniel fann kärleken i kronprinsessan Victoria levde föräldrarna Ewa och Olle Westling helt vanliga liv i Ockelbo. Det var ingen som visste vilka de var, förutom grannarna i orten.

Men så över en natt ändrades allting. Pressen vallfärdade till Ockelbo, och alla ville få en kommentar från kronprinsessans blivande svärföräldrar. Och en händelse sticker ut lite extra.

Kungaparets relation med Daniels föräldrar – alla olikheterBrand logo
Kungaparets relation med Daniels föräldrar – alla olikheter

Pakten i Ockelbo – som lämnar Victoria i fred

Det är svårt att tänka sig hur drastiskt Ewa och Olles tillvaro förändrades när folk fick nys om vem som var Victorias nya kärlek.

Som Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall berättade i podcasten Monarkerna:

– Hovet var tvungna att gå in och coacha dem och förklara: reportrar kommer ringa och fotografer kommer att stå utanför ert hus när er dotter eller son är hemma på besök. De blev helt inkastade, det var en ny värld.

Annons

Men i Ockelbo var det annat. Det brukar sägas att det slöts en pakt kring det nya kärleksparet, som finns kvar än idag. Ingen störde dem ute på gatan, eller smygfotade. Här kunde Victoria och Daniel vara precis som alla andra – en fristad.

– Man gör inte så stort väsen om man skulle råka möta dem på torget eller något sådant. Man beter sig som att de är vilka vanliga människor som helst, har en Ockelbo-invånare berättat för Svensk Dam.

Ewa Westling reagerar efter händelsen med kronprinsessan Victoria

Det finns ett tillfälle när hysterin trots allt nådde Ockelbo. Det var efter kronprinsessparets bröllop, när de skulle göra sitt första officiella besök till Daniels hemort. En plats de ju besökt så många gånger om, men aldrig i tjänsten.

Annons

– I princip alla Ockelbobor hade slutit upp vid tågstationen när Victoria och Daniel anlände med ett ånglok. De gick sedan genom samhället och hälsade på alla som väntade utefter vägen.Det var mäktigt att se bygdens store sons hemkomst. För Ewa och Olle var det förstås också en stor dag. Nu kom plötsligt deras son hem som en hjälte och det var en glädjens stund, skriver Johan T Lindwall i boken Victoria - Prinsessa och mamma.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Ockelbo
Uppståndelsen var total – och det måste ju känts aningen märkligt för Daniel.ANDERS WIKLUND / TT

På kvällen hade man anordnat en middag för Victoria och Daniel och då var givetvis Ewa och Olle bjudna. De kom in sist av alla.

– Jag märkte på Ewa att även det här tyckte hon var jobbigt. Inte ens nu när hon var hemma i sitt Ockelbo kunde hon riktigt koppla av, och allt berodde på den uppmärksamhet som sonen och svärdottern orsakade, berättar Johan.

Men Ewa tog också tillfället i akt att göra ett tydligt – och rörande – ställningstagande. Innan middagen anordnades ett mingel, och över 20 fotografer var på plats. Då gjorde Ewa något hon aldrig gjort förut.

– Hon gick fram till Victoria och trots att alla kameror nu var riktade mot henne lade Ewa armarna om Victoria och kramade om henne rejält. Jag som var på plats och alla andra kunde inte missa budskapet: ”Kolla, här är min svärdotter och henne älskar jag.”

Kronprinsessan Victoria och Ewa Westling kramar varandra
Ett tydligt och tidigt tecken på hur Ewa känner för Victoria.Patrik Österberg/TT

Foto: TT

Annons