Experten har anmält SVT-serien om kungen: "Partisk och osaklig"

30 dec, 2021, 07:00 

Historikern Per Ewert har anmält SVT:s serie "En kunglig affär" till Granskningsnämnden.

Annons
Johan T Lindwall: Julklappen är det sista kungen vill ha
Johan T Lindwall: Julklappen är det sista kungen vill ha

SVT:s tv-serie "En kunglig affär" har varit en stor snackis under mellandagarna. Serien handlar om relationen mellan restaurangägaren Kurt Haijby och kung Gustaf V på 1930-talet.

Många tittare har hyllat serien, medan flera experter är skeptiska. Svensk damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall anser att det är en riktig skandalserie.

– Jag skulle nog vilja säga att det här är den julklappen som vår nuvarande statschef, hans majestät konungen, absolut inte vill ha!

Recept.se Nyhetsbrev

Historikern har anmält serien till Granskningsnämnden

Historikern Per Ewert är en av dem som är kritiskt inställd till serien. Han menar att den både är partisk och osaklig. Han har därför anmält serien till Granskningsnämnden, då han menar att SVT inte följt kraven om opartiskhet.

– Serien skapar en bild av historien hos tittarna som inte är riktig. Ett annat problem är att man lägger en nutida sexualpolitisk agenda på historiska händelser, säger Per Ewert till den kristna tidningen Världen idag.

Annons

– Som historiker vill man ju att händelseförlopp ska framställas så sanningsenligt som möjligt. I en sådan här stor politisk affär får man inte vara så här frigjord med fakta.

Kritiken: "SVT ger en förskönande bild av Kurt Haijby"

I ett inlägg på Facebook skriver Per Ewert bland annat att barnen i serien ser betydligt äldre ut än de barn som han menar att Kurt Haijby ska ha förgripit sig på.

Han menar att serien ger en "skev och förskönande" bild av huvudpersonen Kurt Haijby och listar flera punkter som han anser är rena faktafel.

Annons