Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Experten uttalar sig om kungliga festivalkaoset: ”Oacceptabelt”

21 jul, 2023, 10:00 
Samuel Björn
norska kungafamiljen
Förra helgen deltog prins Haakon på Stavernfestivalen med familjen.

Nu uttalar sig pressexperten efter norska prinsessans omtalade festivalhändelse.

Annons
Ingrid Alexandras oväntade ord om EstelleBrand logo
Ingrid Alexandras oväntade ord om Estelle

Förra helgen kom nyheten om att prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus hamnade i rampljuset under Stavernfestivalen i Larvik, Norge. Nu har en kunglig expert uttalat sig om vad för konsekvenser händelsen kan få för det norska kungahuset.

"Släpptes in av säkerhetsskäl"

Svensk Damtidning rapporterade tidigare i veckan kring händelsen med både Ingrid Alexandra och lillebror Sverre Magnus.

Problemet uppstår då prinsen och prinsessan följde efter sin mor och far in i det så kallade premium-området på festivalen. På premium-området kunde man köpa alkohol och därmed var den delen av festivalen begränsad med en 20-årsgräns, en ålder som varje Ingrid Alexandra eller Sverre Magnus uppnår.

Tack vare de unga kungligheterna popularitet i Norge kände vakterna väldigt fort igen dem, visste att de inte hade någon rätt att vara där och stannade vänligt Ingrid Alexandra och Sverre Magnus.

Annons

– Inom Premiumområdet är det 20-årsgräns. Åldersgränsen på 20 år är absolut. Hit får inte heller barn i sällskap med vuxna, stod det på Stavernfestivalens hemsida.

Men trots detta så såg prinsessan och prinsen livvakter till att ändå fixa in de 19 respektive 17 år gamla kungligheterna av "Säkerhetsskäl", skriver norska Se och Hör.

Prins Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus
Varken prinsessan Ingrid Alexandra eller prins Sverre Magnus hade åldern inne för att egentligen få komma in på premiumområdet.

"Oacceptabelt"

Nu har pressexperten Gunnar Bodahl-Johansen uttalat sig om händelsen och han är kritisk till att prinsessan och prinsen tilläts bryta reglerna.

– Kungafamiljen är i en speciell situation på många sätt, men i sådana här situationer tycker jag att det är ganska oacceptabelt att göra på det sättet. Speciellt när man annars har strikta åldersgränser för att hindra folk från att komma in finns det en anledning till det, säger Gunnar till norska Se och Hör.

Annons

Gunnar menar att detta tilltag är negativt för både kungahuset och arrangören av festivalen.

– Vad gör du när du släpper in folk så? Enligt min mening gör du kungafamiljen en björntjänst, och jag tycker att det är konstigt att medlemmar av kungafamiljen går med på det. Det skapar trots allt bara reaktioner i form av att människor tror att de blir olika behandlade i ett sammanhang som de absolut inte borde bli, berättar han.

Han förklarar att kungahuset i framtiden bör tänka sig för innan de går med på saker som gör att allmänheten känner att de prioriteras framför dem.

– Det är klart att om det här blir ett mönster att de får privilegier på det här sättet, så är det förstås olyckligt. Det är inte bra. Ingen vägrar dem att gå på festival, det är en del av livet, men även där representerar de kungahuset. Det är viktigt att komma ihåg, och det är något de alltid måste ta hänsyn till, förklarar han.

Annons