Fem skandaler som har skakat kungahusen genom åren

21 aug, 2022, 06:00 
AvMinna Sarpaneva
Prinsessan Margaret, prins Andrew och Kurt Haijby

Förbjuden kärlek, otrohet och grova brott. Det här är några av de kungliga skandalerna vi sent kommer att glömma.

Annons
Här är Europas alla kungahus!
Här är Europas alla kungahus!

Förälskade sig i kungens medarbetare

Drottning Elizabeths lillasyster prinsessan Margaret var ökänd för sin rebelliska ådra och förmåga att reta upp rojalister. I början av 1950-talet förälskade hon sig i överstelöjtnant Peter Townsend, en nära medarbetare till hennes far, kung George VI.

Inte nog med det. Den betydligt äldre Townsend låg dessutom i skilsmässa. Skandalen var ett faktum.

Peter Townsend och prinsessan Margaret
Förbjuden kärlek. Prinsessan Margaret och hennes fars medarbetare Peter Townsend förälskade sig i varandra.

Romansen sågs inte på med blida ögon och ledde till slut till regeringskris. Det hela slutade med att Margaret tvingades avsluta förhållandet. Hon kom dock att skapa löpsedlar igen när hon

Annons

Bröt förlovningen efter otrohetsskandal

År 2010 glimmade en förlovningsring på prinsessan Madeleines finger och bröllopet med Jonas Bergström stod för dörren. Men som en blixt från klar himmel uppdagades en otrohetsskandal.

Jonas Bergström och prinsessan Madeleine
Jonas Bergström och prinsessan Madeleine var förlovade när en otrohetsskandal slog ner som en bomb.

Nyheten om Jonas affär tapetserade löpsedlarna och Madeleine bröt förlovningen. Men det tar inte slut där.

Medan Madeleine slickade sina sår i New York så fann Jonas Bergström kärleken på nytt. Den här gången i Madeleines nära vän, Stehpanie af Klercker.

Lyckligtvis hittade även Madeleine kärleken och är idag lyckligt gift med Chris O'Neill.

Sexanklagelserna mot prins Andrew

År 2019 tog den amerikanska miljardären Jeffrey Epstein sitt liv i en häktningscell på Manhattan. Han var då anklagad för sexbrott mot minderåriga, ett brott han tidigare dömts för.

Annons

Det blev början på att en stor skandal som involverade sexuella övergrepp, människohandel och flera av Jeffrey Epsteins vänner – högt uppsatta societetspersoner – uppdagades.

Prins Andrew, Virginia Roberts och Ghislaine Maxwell
Prins Andrew och Virginia Roberts Giuffre. I bakgrunden: Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epsteins partner som 2022 dömdes till 20 års fängelse för medhjälp till Epsteins brott.

Prins Andrew var en av Jeffrey Epsteins vänner i societeten. I augusti 2021 drogs den brittiska prinsen in i skandalen. Han anklagades för att ha förgripit sig på amerikanska Virginia Roberts Giuffre vid tre tillfällen när hon var 17 och Andrew var 41.

Andrew har förnekat anklagelserna men fråntogs titeln kunglig höghet samt flera militära hederstitlar.

Utpressade hovet efter påstådd affär

En skilsmässoansökan blev starten på en skandal som skulle hemsöka det svenska hovet under lång tid. Skandalen som kom att bli känd som Haijbyaffären.

Annons

1936 lämnade Anna Haijby in en skilsmässoansökan. I ansökan påstodd hon att hennes make, Kurt Haijby, skulle ha varit otrogen mot henne med kung Gustav V.

Påståendet nådde snabbt hovet som höll ett krismöte. Inte nog med att det var en otrohetsskandal, homosexualitet var vid tiden fortfarande kriminaliserat.

Kurt Haijby

När Kurt Haijby började kräva pengar för att hemlighålla sin sexuella relation med kungen böjde hovet sig för hans krav – de kunde inte riskera att konungens anseende skulle skadas.

I tio års tid utpressade Kurt Haijby hovet på omkring 250 000 kronor. Men pengarna betalades ut förgäves och skandalen som hovet kämpat så hårt för att hemlighålla offentliggjordes. Än idag pratas det om skandalen som skakade om hela Sverige.

Annons

Hovdamen dömdes för mord

År 1986 gifte sig Sarah "Fergie" Ferguson med skandalomsusade prins Andrew. Den nyblivna hertiginnan reste världen runt för sina officiella uppdrag och vid sin sida hade hon kammarjungfrun, Jane Andrews.

Spola fram till 1997. Då hade äktenskapet med prins Andrew spruckit, efter skilsmässan sinade de officiella uppdragen och Jane Andrews fick sluta.

Kort därefter gick det väldigt snett. 17 september 2000 attackerade Jane Andrews sin fästman, Tom Cressman, med ett cricketträ och en kniv efter ett gräl.

Jane Andrews
Jane Andrews tillsammans med fästmannen Tom Cressman som hon senare mördade.

Den tidigare hovdamen åsamkade sin partner, som vid tillfället för attacken hade lagt sig för att sova, så grova skador att han avled. Efteråt ska hon ha tagit en joggingrunda – kvar i sängen låg hennes döda fästman.

Annons

Efter mordet var Jane Andrews på rymmen i fyra dagar och kunde gripas först efter att Sarah Ferguson lämnat två röstmeddelanden på Janes telefon där hon vädjade sin tidigare kammarjungfru att ge upp.

Jane Andrews själv hävdade att hon hade handlat i självförsvar och dömdes mot sitt nekande till fängelse för mordet.

Rysligt!

Foto: TT

Annons