Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här låter Victoria och Daniel kärleken flöda – men bräcks av kungaparet!

06 maj, 2024, 15:00 
Drottning Mary, kung Frederik, prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel visar sin kärlek helt öppet – men deras danska hedersgäster tar det hela ett steg längre...
Annons
Här skrivs historia! Kungen & Silvia tar emot Frederik & Mary – första statsbesöketBrand logo
Här skrivs historia! Kungen & Silvia tar emot Frederik & Mary – första statsbesöket

Det danska statsbesöket är igång och lite oväntat har det redan bjudits på flera kärleksgester, vissa ovanligare än andra.

Ja, både kronprinsessparet och det danska kungaparet visar hur mycket de uppskattar sina respektive – mitt bland de smattrande kamerablixtarna.

Något som inte tillhör vanligheten i kungliga kretsar – men det är ju också en glädjens dag! Och det på flera olika sätt.

En glädjens dag i kungafamiljen

Statsbesökets syfte är att bevara och förstärka de redan goda relationerna mellan Danmark och Sverige, och för kungafamiljen är de också ett kärt återseende.

Annons

Ja, den danska kungafamiljen är inte bara kungliga kolleger till vår svenska kungafamilj. De är också goda vänner – och släkt.

Kungen är nämligen kusin med drottning Margrethe vilket betyder att kronprinsessan Victoria och kung Frederik är sysslingar.

Och tighta sådana. Det blev tydligt när drottning Margrethe abdikerade och Victoria öppet visade sitt stöd för den nya kungen:

– Jag har ju haft förmånen att känna kronprins Frederik under så lång tid, och han är absolut redo. Det har jag ju känt länge. Och det har han också visat prov på så många gånger, sa hon då till DR1.

Hovet bekräftade också för Expressen att Victoria informerats om tronskiftet redan innan det kommunicerades för allmänheten, en hemlighet hon självklart höll.

Så att det är mycket känslor en dag som denna, då Frederik och drottning Mary dessutom gör sitt första statsbesök som kungapar, är inte konstigt. Och det fångas också på bild.

Annons

Kärlek under statsbesöket

Det här med öppna kärleksgester är lite av en het potatis i kungliga kretsar. De tillhör inte kutym men samtidigt har tiderna ändrats.

Generellt håller sig den äldre generationen kungligheter mer till de gamla normerna, där man på sin höjd brukar se en formell armkrok.

De yngre kungligheterna har dock börjat frångå den gamla kutymen, till exempel såg vi Victoria och Daniel så här under sitt officiella besök i San Fransisco – något som förvisso sticker ut när det kommer till dem:

Annons
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria håller handen
TT

Inte riktigt lika långt går kronprinsessparet under måndagen men de bjuder ändå på en synlig kärleksgest då Daniel plötsligt placerar sin hand på kronprinsessans länsrygg:

Prins Daniel håller armen om kronprinsessan Victorias rygg
Ibland får vi se kärleken mellan prins Daniel och kronprinsessan Victoria, som nu. Foto:Karin Törnblom / TT

Något som dock bräcks av Frederik och Mary, de håller helt öppet handen i Rikssalen på Stockholms slott!

Annons
Drottning Mary och kung Frederik håller handen
En kärlekens dag! Foto:Fredrik Sandberg/TT

Ett statsbesök där kärleken flödar alltså. Och än är det inte över, först imorgon går statsbesöket i hamn. Så fler kärleksgester kan komma...

Foto: TT

Annons