Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemligheten äntligen ute – nu berättar drottning Silvia om stora ögonblicket med egna ord

14 sep, 2023, 09:43 
Vendela Lönnqvist
Urgulliga ögonblicket!
Urgulliga ögonblicket!
Drottning Silvia berättar om första mötet med sin kärlek kungen.
Annons
Här gör Madeleine oväntad comeback – timmar före kungens stora fest!Brand logo
Här gör Madeleine oväntad comeback – timmar före kungens stora fest!

Sedan den sensommardagen under OS i München 1972 har det inte varit någon tvekan på kärleken mellan vår svenska kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

De som kom att bli kungaparet träffades under en av dagarna för det stora idrottsspelet, där drottningen arbetade som värdinna.

Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att leBrand logo
Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att le

Så var första mötet mellan kungen och drottningen

Men exakt hur deras första möte gick till har varit okänt – fram till nu.

Det är i dokumentären "Kungens innersta krets" som Silvia tar med tittarna tillbaka till dagen, och ögonblicket, som kom att forma resten av deras framtid.

– Jag kände att det var något märkligt, någon som tittade på mig. Och när jag vände mig om tittade kungen genom kikare på mig – men det var bara en meters avstånd. Min första tanke var att han hade vänt på den, säger Silvia och tillägger att "det var en väldigt rolig sekund" och att både hon och kungen skrattade åt det.

Kungen bjöd Silvia på middag

Kungen lät ingen tid gå till spillo, utan bjöd kort efter det fina ögonblicket Silvia, som då hette Silvia Sommerlath, på middag med den svenska OS-delegationen – en middag som drottningen benämner som härlig, varm, trevlig och "mycket speciell".

Annons

Drottningen gick under kodnamn

Men att dejta som kung är inte det enklaste. I början var den dåvarande kungen, Gustaf VI Adolf, emot att hans barnbarn Gustaf XVI Adolf träffade en kvinna som inte var av kunglig börd eller adlig.

Därför var Silvia inte välkommen på slottet, och fick kodnamnet "Fröken Jonasson". Enligt drottningen var den tiden inte enkel för varken henne eller kungen.

"Kungen var väldigt ensam"

Kort efter att Silvia och kungen börjat träffas gick hans mamma, prinsessan Sibylla, bort. Då var kungen 26 år gammal och föräldralös.

– När hans mor, prinsessan Sibylla gick bort, var det särskilt svårt att ta en sån situation. Man försökte lyssna, stödja, att ge råd. Kungen var väldigt ensam tror jag. Prinsessan Christina fanns i Stockholm och stöttade honom väldigt mycket, säger drottningen i dokumentären.

Tre och ett halvt år senare offentliggjordes förlovningen – och Silvia blev till slut Sveriges drottning med hela landets stöd bakom sig. Hon minns tillbaka tiden med tacksamhet.

– Det var en sån underbar dag. Hela Sverige visade en sån värme och sympati och det var verkligen rörande. Jag är oerhört glad och tacksam för det, de gjorde det väldigt lätt för mig.

Annons